Правят 3D модели на крепостна система „Калето“ и на Синагогата по проект

IMG_4587Министерството на туризма ще изпълни пилотен проект в гр. Видин, чрез който ще се създадат 3D модели на крепостната система „Калето“ и синагогата. Обектите ще бъдат представяни на туристите на информационни киоски, разположени в различни части в града. Това съобщиха от културното ведомство.

Дейностите са предвидени в рамките на проект „Дунавска културна платформа – креативни места на 21 в.“, финансиран по Транснационална програма „Дунав“. Министерството на туризма е партньор в проекта, който е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. Общият бюджет на проекта е 1,67 млн. евро, от които 139 хил. евро е участието на Министерството на туризма.

Основната цел на проекта е да се разкрие „скритото“, малко познато културно и историческо наследство в Дунавския регион, чрез съвременни форми на представяне. По този начин ще се насърчи предлагането на нови туристически продукти в областта на културния туризъм. Изпълнението на проекта се осъществява от девет партньора от шест държави с водещ партньор австрийското Канцлерство. От българска страна партньори са Министерството на туризма и Министерството на културата. Община Видин е асоцииран партньор.

Началото на проекта ще бъде официално отбелязано на 20 април 2017 г. във Виена, като ще се проведе пресконференция и семинар на тема „Разкриване на скритото наследство“.

ИЗТОЧНИК: в. Ние, Видин, стр. 1,3

ДАТА: 10.04.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s