Гидове организират турове в квартал Хаджи Димитър

графитБум на чужденци, които искат да видят графита на Дядо Добри.Чуждестранни туристи идват в София специално, за да разгледат огромните графити по стените на панелните блокове в Хаджи Димитър, пише 24 часа. В последните години софийският квартал се превърна в център на този вид изкуство у нас, след като стените на няколко сгради бяха нашарени с огромни рисунки, най-известна от които е тази на Светеца от Байлово Дядо Добри. Гидове дори вече организират специални турове в София и квартала, тъй като творбите по панелките се оказват топ атракция за гостите на столицата във възрастовата група от 18 до 44 години.

Има и цяла отделна група туристи, които идват у нас специално заради този тип изкуство. Те дори носят карти, гледат телефоните си и търсят нашарените с графити места, за да видят творбите на живо.

Засега графитите в Хаджи Димитър са над 10. Авторите обаче имат амбиции да продължат да преобразяват квартала, като за целта ще ползват услугите и на известни чуждестранни артисти.

Създаването на монументалните стенописи в публичното пространство обаче е много дълъг процес, минаващ през различни етапи. Направата на последната стена на един от най-известните артисти у нас -B0ZK0, на която е изобразен рицар с клюн на щъркел, яхнал бик, например е отнела цели 3 години.

Преди да започне самото рисуване трябва да се вземат различни видове разрешителни. „За всяка стена си трябва съответният вид оборудване -различен тип вишка, боя, подготовка на самата стена и охрана. Последното е необходимо, защото вече на няколко пъти беше крадено оборудване по време на работа на артистите.

Причината все пак нещата да се случват е доброто ни взаимодействие и подкрепата на Столичната община, както и кметството в район Подуяне, споделя авторът на графити Ясен Гешев.

ИЗТОЧНИК: в. 19 минути, стр. 6

ДАТА: 04.04.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s