Кърпят шосетата с 50 млн. лв.

potholes-on-road-img_5965Ремонтите приключват до началото на туристическия сезон Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) планира да инвестира 50 млн. лв. за пролетно изкърпване на зейналите от зимата дупки по шосета, съобщиха от ведомството. Ремонтите започват през април, а парите са от бюджета на АПИ за текущо поддържане на републиканската мрежа – автомагистрали, пътища – първи, втори и трети клас.

От агенцията припомнят, че след края на зимния сезон ще се изкърпят първо най- натоварените направления, а след това и останалите. Какъв ще бъде редът и графикът на ремонтите обаче ще стане ясно след като бъде извършен подробен оглед на състоянието на републиканските пътища. Планира се това да стане през април. Въз основа на извършените проверки ще бъдат предприети необходимите мерки по програмата за текущ ремонт и поддържане. Предвидени са и работи за подобряване на отводняването, отстраняване на излишната растителност в обхвата на пътя, подновяване на вертикалната и хоризонталната маркировка в някои участъци, ограничителните системи.

Целта е ремонтите по държавните шосета да приключат преди началото на активния туристически сезон, планират от пътната агенция. От ведомството съобщиха още, че за ремонт и възстановяване на пътни принадлежности са предвидени още над 27,4 млн. лв. От тях 15,3 млн. лв. са за обновяване на хоризонталната маркировка, 10 млн. лв. – за възстановяване на ограничителните системи (основно мантинелите), увредени при пътни инциденти, а 2,1 млн. лв. са за подновяване на пътни знаци и табели.

По отделни, най-разбити и натоварени, отсечки като частта от първокласното шосе Е-79 между Благоевград и Сандански пътната агенция аварийно изкърпва със студена асфалтова смес зейналите дупки. Това се прави през 2-3 седмици, в зависимост от това колко време издържат кръпките на интензивния трафик.

ИЗТОЧНИК: в. Политика – стр. 23

ДАТА: 24.03.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s