Празник на българското в Банкя

1468788277147806q9BvВсеки родолюбив българин би се почувствал близо до корена си, ако бе попаднал в Туристическия информационен център, в който бе подредена етнографска експозиция. Инициативата бе на „Селянка Българка“ с подкрепата на район Банкя. Уютно в тази атмосфера на старите българи се почувстваха и кметът на Банкя Рангел Марков, заместник-кметът Пламен Симеонов и общинският съветник Анна Стойкова, която в унисон с дрескода на събитието бе облякла копринена риза, извезана майсторски от нейната баба.

Експонирането на предмети на бита, достойни за всеки един уважаван етнографски музей, съвсем не бе всичко. Капка Стоичкова и жените от Седянката вдъхнаха живот на музейните експонати с песни, хора и истории от собствения си живот, подчинен на опазване на българските традиции. Кметът Рангел Марков отвърна на отправените към него и ръководството благодарности за подкрепата от страна на Капка Стоичкова и заяви, че с радост наблюдава как израстват родолюбивите чувства у все повече българи и увери, че все така ще подкрепя инициативите на Седянката.

Под съпровод на гайдаря Николай Николов носителя на Гран При от събора в Копривщица, градоманеца бай Богдан Миланов разчувства присъстващите с една протяжна Маркова песен, която ни напомни, че някога хората не са били така стресирани от своето ежедневие и с радост и доверчивостта на деца са се потапяли в чудния свят на народните песни.

Участничките в етнографския празник направиха и възстановка на сватбен ритуал – прощаването на момата със своя род и приемането й в новото семейство. Този ден донесе радостта на усещането, че все повече хора се приобщават към българските традиции и фолклор,които, понякога късогледо загърбвани у нас, са обект на удивление от страна на чужденците, долавящи потенциала на българина, скрит в първичната и неподправена сила на песните ни и неравноделните ритми. А за вкусовите качества на множеството баници, погачи, кексове и сладки и ароматно вино ви оставяме само да гадаете. Следващият път заповядайте и опитайте…!

Ново удобство за пътниците в курортния град

Да поседнем преди тръгване. Вече тази стара народнатрадиция може да бъде спазена и на спирките на градския транспорт в Банкя, където от вчера се монтират кокетни и удобни, типови пейки. Благоустрояването на спирките се извършва по инициатива и със собствени средства на района. Пейките, които се монтират поетапно, ще дават възможност на хората да изчакат превозното си средство, автобуси 42, 47 и 48, по-комфортно.

ИЗТОЧНИК: в. Софийски вестник | 23.03.2017 | 00:01 | стр. 3

ДАТА: 23.03.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s