Замъкът „Баба Вида“ с проект за реставрация

Krepostta-baba-vidaОбщина Видин и фондация „Созопол“ се съюзяват за проучване и опазване на своето културно наследство.Общината във Видин и фондация „Созопол“ подписаха меморандум за сътрудничество в областта на проучването, опазването и популяризирането на природното и културно-историческо наследство на града. Под документа подписите си сложиха кметът Огнян Ценков и председателят на управителния съвет на фондацията Кирил Арнаутски.

Фондацията дари цялата си проектна документация за проучване, реставрация и социализация на най-важния туристически обект в града -замъка „Баба Вида“. Проектът „Замък „Баба Вида“ – Дунавска врата през хилядолетията“, е бил изготвен преди 8 години, но едва сега се създава възможност за неговата реализация. Едно от условията е прехвърляне на правото за управление на историческата забележителност от държавата на общината, което вече е налице.

Проф. Николай Тулешков и проф. Виолета Нешева представиха основните дейности по проекта – проучване на основите на кулите и в зоната на крепостните стени, социализиране на три помещения от османския период във вътрешния двор, монтажно покритие на сцената, хидроизолация на тревното покритие на втория етаж и др. финансирането ще бъде осигурено по програмата за културно предприемачество, наследство и обмен на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Фондация „Созопол“ е първата българска НПО, която става консултативен партньор на ООН за образование, наука и култура. Изключително съм горд с установеното сътрудничество в името на съхранението, популяризирането и увеличението на туристическия поток към нашия град, сподели кметът на Видин Огнян Ценков.

ИЗТОЧНИК: в. Стандарт – стр. 7

ДАТА: 23.03.2017

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s