Чакат 10 000 на Чудомировите празници

67c17d30c905d05b77c2d738ffb37b12Гости от Япония и Гърция редовно идват на атракциите в Казанлък. Над 10 000 туристи от България и чужбина очакват в Казанлък за Чудомировите празници. През 2016 г. броят им е бил по-малък.

„Обикновено гостите на града използват празниците за да посетят и други културно-исторически забележителности в района“, обяснява Борис Кърчев, председател на Фондация „Чудомир“. По думите му чуждите туристи са били от Япония, Русия и Гърция. Те са посетили основно изложбите и концертите. „За осемте дни на тазгодишните Чудомирови празници очакваме по-голямо посещение, защото и програмата е по-богата с 33 събития. Двете концертни постановки и изложбата „Женското тяло в творчеството на Чудомир“ ще бъдат интригуващи за чужденците“, смята Кърчев. „За първи път правим и фото изложба „Съвременните нашенци“. Тя ще е със снимки от обикновени хора от България на фотографа Жоро Хаджиев от Стара Загора. За тази година сме изпратили покана на японския посланик в България и на културното аташе в посолството.

Очакваме отново гости от южната ни съседка.

Имаме договор за сътрудничество с Българското дружество в Северна Гърция и Тракия и българските училища в Кавала, Ксанти, Солун и Александруполис. Така представителите на българското малцинство там ще дойдат отново на нашите празници. Ще предложим в програмата на тези училища да влязат за изучаване произведенията на Чудомир“, допълни Кърчев.

Шефът на фондацията съобщи, че в най-скоро време ще започне кампания за реклама на Чудомировите празници, за да може да се привлекат повече туристи в Казанлък и района.

Според експерти от бранша освен това културно събитие и традиционният Празник на розата през пролетта в града има възможност за увеличаване на туристопотока и към историческите зебележителности като световноизвестната тракийска гробница. Съседните селища Шипка и Шейново пък могат привличат повече групи от Русия.

2,8 млн. туристи, колкото град като Рим, посещават културни, исторически и религиозни паметници в България годишно, сочат данни на Института за анализи и оценки в туризма. Интересът към тези обекти се увеличава и голяма част от хората, пътуващи с друга цел, например балнео, СПА и уелнес, посещават и културни паметници.

Рилският манастир е №1 в класацията по посещаемост. Обителта посреща над 780 хил. туристи годишно. Приблизително същият е броят на хората, които посещават патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Сред историческите обекти най-търсен е Царевец, като около 300 хил. туристи минават през хълма всяка година. Перперикон и Татул се посещават от над 250 хил. души, а мощите на св. Йоан Кръстител в Созопол от 220 хил. Крепостите Белчин, Кракра, както и Кръстатата казарма във Видин също са сред най-интересните за туристите културно-исторически обекти в България.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор – стр. 11

ДАТА: 20.03.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s