Рестарт на туризма в Кюстендил. С първа пролет почват празниците в древния град,a СПА центровете с минерална вода привличат гости от страната и чужбина

29-24-02Празниците в Кюстендил започват с Първа пролет. Вече 51-ва година по този повод се провежда и конкурс „Девойка Кюстендилска пролет“. И тази година с голям спектакъл на открито в събота бяха избрани най-красивите момичета за тази година. Изборът се провежда в три кръга. Претендентките дефилират с официални тоалети, спортно облекло и единствения по рода си в България тур с народни носии. Тази година в конкурса за красавици искаха да участват 42 момичета, но след кастинг останаха 14 претендентки на възраст между 16 и 19 г. Победителка стана 16-годишната Ралица Емилова Велинова, а нейни подгласнички са Даниела Стоименова и Теодора Атанасова. За „Девойка на публиката“ чрез sms гласуване, продължило и по време на конкурса, беше избрана Евелина Василева. Предварително с девойките се прави фото сесия, която се използва и като реклама на туристически забележителности. Миналата година те позираха на фона на стари черкви в района, а сега се снимаха в Рилския манастир.

Победителката в „Девойка Кюстендилска пролет 2017“ получава парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и „Девойка на публиката“ по 850 лв. Първите мис „Кюстендилска пролет“ от 60-те и 70-те години на миналия век са участвали без паричен стимул. Наградата била безплатно пътуване в обществения транспорт и безплатно посещение на култовата за града Чифте баня. За сметка на това първата красавица била носена на ръце от левенти, както са носени императорите в древния Рим, припомнят по-възрастни кюстендилци. Някои от печелилите конкурса са ставали манекенки и модели, но има и журналисти, юристи и даже полицайка.

В празничната програма взеха участие финалистите от най-гледаните музикални предавания Виктория Георгиева и Искрен Тончев-Искрата, както и любимката на поколения Силвия Кацарова, заедно с дъщеря си Теди Кацарова. Водещи на събитието бяха Александър Кадиев и Петя Дикова.

Тържествата по случай празника „Кюстендилска пролет“ продължават на 21 март от 11:00 часа на площад „Велбъжд“, където ще бъде отслужен молебен за здравето на кюстендилци и ритуал по предаването на символите на града, представящи богатството на Кюстендил – плодове, пресъздаващи плодородието, поставена в античен съд вода и пита. Момичетата символизират нежната стъпка, с която пролетта идва, младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи и богини на плодородието от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка. За първи път в местността „Хисарлъка“ от 13.00 часа ще започне празнична програма на новоизградената сцена, част от Късноантичната и средновековна крепост с участието на Стефан Диомов и „5-те сезона“ и народният изпълнител Николай Славеев. Малко по-късно от 14:30 часа на сцена „Хисарлъка“ ще се изявят танцови състави от Община Кюстендил. Денят е неучебен и неработен за цялата община. Градът посреща за празника си и много гости.

Обичаят е продължение на традиция, съществувала по тези места още от тракийско и римско време, когато градът се е казвал Пауталия. От това време и старото кале на хълма Хисарлъка, което сега е възстановено и е привлекателно за туристи. В района има зоокът, който е любим за децата и честа отправна точка за разходка. За любителите на старини градът може да предложи много обекти. Нова надежда се възлага и на минералните води и заедно с частните хотели и СПА центрове. Общината развива собствен хотелски комплекс „Кюстендил“ с възможности за конгресен туризъм, а скоро ще бъде финализиран и проект за завършване Медико-балнеоложкият комплекс „Св.Иван Рилски“, който е най- голямата инвестиция в новата история на Кюстендил, направена в името на развитието на града като модерен балнеоложки център, туристическа и спа дестинация. Четиризведният Парк-хотел „Кюстендил“ е първи етап от изграждането на комплекса. Той е единственият хотел общинска собственост в България от такъв висок клас. Мисията на проекта е не само да предлага на жителите и гостите на общината почивка, лечение и развлечения от най-високо качество, но и да даде възможност на всички да се възползват от лековитите минерални извори на Кюстендил. Центърът за лечение и рехабилитация продължава осъществяването на втория, заключителен етап от Медико- балнеоложки комплекс „Св. Иван Рилски“, който предвижда база за лечение и рехабилитация на значими за съвремието ни заболявания, чрез оползотворяване на наличния природен ресурс с доказани лечебни свойства – кюстендилската минерална вода.

Развитието на туризма и връщането на старата слава на Кюстендил като туристически център далеч не е само на думи и спорадично. Всички проекти, които местната власт осъществява, са свързани с тази цел и подчинени на нея. Гостите на града могат да се радват на приветливия му вид. Кюстендил е сред първенците по санирани сгради чрез програмата за енергийна ефективност. Кръговите кръстовищата позволяват по-удобно и бързо придвижване. Парковете и градините с проекта за зелена и достъпна градска среда също са радост за окото и място за приятна почивка. Тази линия продължава и с инвестициите, които се правят в общината чрез проектите от интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Туризмът носи доходи на местните хора, отваря работни места, привлича инвеститори.

ИЗТОЧНИК: http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=278796

ДАТА: 21.03.2017

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s