Момчиловата крепост – история и светлинно шоу

DSC_5809Мястото е изключително красиво, а в последните години и облагородено, което го прави атрактивно за посещения

За да се стигне до него, трябва да се излезе през смолянския квартал Устово и да се поеме по пътя за Мадан и Кърджали. На 1 км след село Подвие се завива наляво – към селата Градът и Ряка (на разклона има кафява табела, указваща посоката). В края на Градът отново се завива наляво и след километър и половина е паркингът в подножието на крепостта. До там се стига и ако се идва откъм Кърджали, Мадан или Златоград -тогава на 1 км след село Ровино се завива надясно. На паркинга има и информационен център, от там започва и пътеката, по която се стига до крепостта за около 20 минути нормално ходене. Още в информационния център посетителите научават, че преди време крепостта е носела името Градище, както се нарича и околната местност. По времето на византийския император Кантакузин, тя се споменава под името Подвие.

През 1343 г. крепостта преминава във владение на Момчил, родопски владетел, който се издига благодарение на храбростта и комбинативността си – от момче от народа до деспот и севастократор. Крепостта Подвие става първата столица на владенията на Момчил. Владетелят е водил борбата срещу османските нашественици в района и в тези битки намира смъртта си. За неговите подвизи има няколко легенди.

Интересът към Момчиловата крепост и като исторически, и като туристически обект датира от края на XIX в. След Освобождението Константин Иречек разказва за Подвие, макар и да не го е посетил лично. През 1908 г. крепостта е посетена от руския консул в Истанбул във връзка с проучвания на Руския археологически институт в тогавашната турска столица. Иначе първото археологическо проучване от български учени е направено през октомври 1986 г., като сондажите са извън стената с цел да проследят нейното външно очертание. Така бива установено, че стената е обграждала върха откъм запад, север и изток. Тя е била със силно начупен профил, следващ конфигурацията на терена и е дълга 160 метра.

Преди 10 години община Смолян започва да реализира европейски проекти, свързани с Момчиловата крепост. Така са разкрити 75 м от северната част на стената – източно и западно от входа, а също и част от вътрешното пространство. На самия връх е открито тракийско скално светилище. Там личи малка скална площадка с четири отвора в скалата, без да се виждат каменни всичания В светилището са намерени и артефакти, като най-ранните керамични фрагменти се отнасят към късния енеолит (края на V хил.пр.Хр.). Това се смята и за началото на функционирането на скалното светилище, като се смята, че е ползвано активно до III-IV в. В източната част на светилището са разкрити и основите на средновековен параклис, функционирал през XIII-XIV в., но той е силно разрушен. Може да се проследи единствено хоросановата подложка на зидовете върху скалата и на места само един ред камъни от тях. Това все пак позволява да се определят размерите на параклиса – 4 на 4.5 метра.

С точност са датирани крепостта – построена е през късната античност (най- вероятно VI в.), като част от системата съоръжения против варварските нашествия от север. Затова е изградена така, че да има визуален контакт с крепостите в местността Турлук над Смолян и Кечикая над Рудозем. Стената обаче е просъществувала сравнително кратко време и е била опожарена при някое от славянските нахлувания. През Средновековието крепостната стена е издигната наново, като дебелината й е била 1.30 м. Градена е директно върху скалната основа, без допълнително всичане. Крепостта е била превзета и опожарена при османското нашествие в Родопите през XIV в. Следи от това са многобройните върхове от стрели, открити пред входа и стената покрай него.

В наши дни посетителите могат да видят доста неща в местността. Благодарение на европейските проекти смолянската община е възстановила част от крепостните стени. Изградена е и пътека, която обхожда цялата крепост. Тракийското светилище на самия връх на хълма (1215 м надморска височина) е на практика една скална площадка, която обаче е обезопасена с парапет. Точно от там се разкрива красива панорама във всички посоки – виждат се телевизионната кула на връх Снежанка и астрономическата обсерваторията в Рожен. Може да се открои и връх Голям Перелик.

В източната част на скалното светилище все още може да се видят руините от средновековния параклис Запазена е южната част от апсидата, с дълбочина 1 метър. Личи си и че в рамките на параклиса е имало дълбока скална ниша, като предположението е, че тя е служела за склад за течности и храни, или дори за скривалище на църковна утвар и хора в случай на опасност.

Една от допълнително изградените атракции в Момчиловата крепост е грънчарската работилница. Повод е фактът, че при разкопките източно от входа са разкрити ями, на дъното на които е открита глина, подходяща за изработването на керамични изделия. Сега там е изграден модел на пещ за изпичане на съдове, има и грънчарско колело. Пещта е двукамерна долу е огнището, а горе същинската пещ. Двете камери са разделени от глинобитна скара с отвори в нея, за по-качествено изпичане на глината. Грънчарското колело пък е крачно, каквито са били използвани по времето на Второто българско царство.

Но основната атракция на крепостта е аудио-визуалният спектакъл. Докато работното време на комплекса е всеки ден от 10 до 19 ч., спектакълът може да се види всяка събота от 20.30 ч. само при хубаво време, и то от пролетта до края на септември. След стъмване има прожекция на 30-минутен филм за Момчил юнак, наречен „Момчил – митове и легенди“. За екран се ползва естествен скален откос в подножието на върха, а за зрителите е изграден малък амфитеатър от пейки с общ капацитет 50 места. Аниматорите, ангажирани със спектакъла, пък са облечени в автентични мъжки и женски костюми от онази епоха. Прожекцията на филма е съчетана с димни и светлинни ефекти, сред които са светлинна заливка на скалите наоколо и 4-киловатов прожектор, чийто мощен лъч прорязва небето над крепостта. Цената на посещението в крепостта, заедно със светлинния спектакъл, е 5 лева на човек. Но това обикновено не са всички пари, които туристите оставят. Защото в комлекса има и къщичка за сувенири, откъдето може да се закупят всякакви предмети за спомен от посещението на Момчиловата крепост.

 

ИЗТОЧНИК: в. Сега – стр. 33,34

ДАТА: 18.03.2017

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s