Елена събира за два дни „Пъстър балкански свят“

CaptureТака ще популяризира разнообразието от занаяти Двe събития ще се случат в балканското градче Елена за втори път на 1 и 2 април. Фестивалът на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ ще се проведе паралелно с Европейските дни на художествените занаяти и така зрителите ще могат да се насладят на магията на съвременното изкуство и художествените занаяти.

Първото издание на фестивала стана възможно след спечелен проект по малка грантова схема на програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, в който община Елена бе бенефициент в партньорство с норвежката организация за демокрация и човешки права.

Тазгодишната изява е заложена в календара на културните събития и ще изпълни изискването за устойчивост, но по-важното е, че ще удовлетвори потребностите от изява на местни таланти от различни възрасти, както и ще даде възможност за гостуване на артисти, представящи различни аспекти от съвременното изкуство, казаха от местната администрация.

За втора поредна година Елена става част и от Европейските дни на художествените занаяти, като този път всички участници са обединени от темата „Да изковем връзки“. Целта е да се популяризира разнообразието от занаяти, а заедно с това да се осъществят пълноценни контакти на майсторите с партньори от различни сфери, поколения, сектори и територии.

Съчетаването на двете събития в балканското градче е безспорен пример за приемственост между традиция и модерност, доказателство, че достигналото до нас материално и духовно национално богатство намира не само прием, но и достойно продължение в изявите на съвременниците ни. Официалното откриване ще бъде на 1 април в 11 ч на сцената на пл. „Христо Ботев“. С песни и танци ученици от петте общински училища ще сложат началото на богатата фестивална програма.

Български фолклор, латино, хип-хоп, салса, рок ще завладеят с ритми и намиращите се в близост занаятчийски кътове, където освен готовите изделия ще могат да се видят и демонстрации на дърворезбари, грънчари, кошничари, флористи, майстори на българска дантела и плетиво. Запазена територия за най- малките ще бъде туристическият дом, където ще е работилницата за захарни и хлебни изделия.

В градинката пред Бакаловата къща ще са разположени творилниците: „Стъклопис“, „Българска носия“, „Изобразително изкуство“ и „Пролетно цвете за всеки“. Картини от Елена ще оживеят във фотоизложба, а за първоаприлското настроение ще допринася и „живата статуя“, с която всеки желаещ ще може да се снима. Това са само част от предвидените в програмата събития, с които възрожденска Елена ще представи традициите и модерността.

ИЗТОЧНИК: в. 24 часа – стр. 38

ДАТА: 22.03.2017

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s