15% от персонала на Слънчев бряг – чужденци

4Не достигат 15 000 души за обслужване на туристи.Близо 15% от персонала на най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг се очертава да е от чужденци това лято. Такива са прогнозите на хотелиери и ресторантьори, които масово се канят да наемат работници от Молдова, Украйна и Македония.

„Заплащането ще е като при българите. Чужденците ще работят и при същите условия – с осигурени нощувки и храна“, каза председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

„Утре летя за Украйна да договарям персонал“, заяви заместникът й Веселин Налбантов. По негови разчети за обезпечаването на сезона в курорта били нужни 100 хил. души, очертава се недостиг на 15 хил.

„Проблемът е сериозен – образно казано, наемаме всичко, що мърда. Държавата нищо не прави за туризма. Подпомагат земеделци и други, но не и нас“, допълни Налбантов. Според него най-малкото, което държавата можела да направи, е да увеличи от 3 на 6 месеца работните визи на чужденците извън ЕС, както е в Гърция. Хотелиерите са категорични, че въпреки недостига няма да наемат бежанци и роми. „Искаме да са от страни, близки до нас, каквито са Украйна, Молдова и Македония“, каза Налбантов. Имало опити на мигранти да търсят работа в Слънчев бряг, но не били взимани.

Основно персоналът, който ще се набира от чужди държави, ще е за камериерки,сервитьори и бармани. За готвачите ще се разчита само на българи. При тях са и най-високите заплати в туризма, като в зависимост от категорията на обекта могат да стигнат и до 6 хил. лв. на месец.

Най-ниската заплата за чужденците, без да се брои храната и спането, е 250 евро. Толкова ще взимат и студентите, тъй като се водят неквалифицирана работна ръка.

ИЗТОЧНИК: в. 24 часа – стр. 33

ДАТА: 17.03.2017

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s