Страната ни е една от най-желаните туристически дестинации

work0101България е сред най-желаните туристически дестинации. При основните туроператори ръстът на резервациите за предстоящото лято е около 40%. Това показват данните от туристическите борси.

Изгодните туристически пакети, които са подготвили туроператорите за тази година, привличат много от чужденците да прекарат почивката си в България. Двойно повече са туристите, които вече са направили резервации на предварителните записвания, а за месеците юли и август няма свободни места, информират от БНТ.

„Това означава, че като цяло ние ще очакваме доста по-голям брой туристи, отколкото сме имали през миналата година на този основен пазар, но почти същото е положението и на всички останали пазари“, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Очакваме туристи както от Великобритания, Испания, Италия, Белгия, Франция, Германия, така и туристи извън Европейския съюз. На първо място Русия има много голям интерес към България и Израел. От миналата година видяхме, че от Иран, Индонезия и Индия интересът е голям. Традиционно интересът към страната ни е голям и от Китай и Япония, продължи Румен Драганов. 2017-а е годината, за която страната ни вече може да каже, че е развит добре и културният туризъм.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма сподели и важна статистика, а именно, че през 2017 година за първи път имаме изравняване на културния туризъм 50 на 50. Досега винаги е преобладавал морският туризъм. Преди 10 години той беше 75% от общия за обем на туризма. Последните години падна под 60 %. През 2017 г. ще изравни обемите като брой туристи за първи път.

Именно културният туризъм и съвременното изкуство привлече повече хора през 2017 г., които ще дойдат да видят страната ни.

Туристите искат да видят съвременната култура, театъра, въобще всички форми, които са свързани със свободната сцена. Изкуството на говора, на музиката, на танца, на светлината, на 3D инсталациите. Всичко, което е съвременно, представлява интерес за туристите.

ИЗТОЧНИК: в. Черно море, Варна, стр. 6

ДАТА: 13.03.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s