Мадарският конник ще свети и пее

01Мадарският конник ще свети през нощта, а през деня от него ще звучи музика. За новия облик на светинята разказа пред „България Днес“ Даниел Руменов, директор на Историческия музей в Шумен. „Това е т. нар. социализация на обекта, която цели да бъде оборудван с мултимедия. Не мога да кажа какво точно ще е осветлението или коя песен ще звучи, тъй като все още сме на етап идейно предложение. Идеята ни е да подобрим мястото, за да стане по-привлекателно за посетителите“, каза още Руменов.

Преди години се появи информация, че скалата, върху която е издълбан Мадарският конник, се е напукала и може да наруши неговата цялост. „От много отдавна следим скалата и тя не е мръднала изобщо. За щастие, валежите също не създават проблеми върху варовиковите скали. Мога да кажа, че състоянието на конника е добро, целта ни е да подобрим цялостната визия“, обясни директорът на шуменския музей.

Цяла плеяда от музикални звезди се включи в кампанията за набиране на средства за опазване и реставриране на Мадарския конник. На 31 май т.г. ще се проведе мащабен концерт в столичната зала „Арена Армеец“, а събраните средства от билетите ще бъдат насочени за благородното дело.

Ансамбъл „Българе“, 100 каба гайди, Преслава, ДесиСлава, Славка Калчева и Ивелина Колева ще зарадват специално любителите на народната музика. Силвия Кацарова, Теди Кацарова, D2, 100 кила, Орлин Павлов и Панайот Панайотов също ще пеят в спортната зала.

Грандиозният благотворителен концерт е част от национална кампания, чиято цел е подпомагането на паметници на културата, които се нуждаят от реставрация или поддръжка. Тази година ще бъде оказана финансова помощ за облагородяване на Националния историко-археологически резерват „Мадара“, където е разположен конникът. Кампанията е подкрепена от Министерството на културата, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта и Столичната община.

ИЗТОЧНИК: в. България днес, стр. 6

ДАТА: 14.03.2017

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s