Варна – желана, магнетична и достъпна четири сезона.Морската столица се сбогува с туризма „море-пясък“

var1Край на туризма „море-пясък“ и начало на интензивен трафик по суша, море и въздух през всички сезони на годината.Това е голямата новина за Варна от края на 2016 година. В очакване на ранно пролетно начало на туристическия сезон и гости от всички точки на Европа до Нова година, морската столица престъпи прага на 2017 г.

Повод за повишената доза адреналин и очакване на целогодишен туристически поток по улиците на Варна, храмовете, музеите, галериите, зоните за развлечение, курортните комплекси и прилежащите територии от региона дадоха серията анонси за стъпването на най-големите нискотарифни авиопревозвачи на летището в морската столица.

Една след друга компаниите Easy Jet, Norwegian Air, Wizz Air, и Ryanair обявиха готовността си да стартират редовни линии с крайна точка Варна от различни еропейски градове. Началото на ударното кацане на гости във Варна започва от връзките между българската морска столица с Берлин, Милано, Мюнхен, Дортмунд, Айндховен, Ларнака, Тел Авив, Брюксел, Хелзинки и два пъти повече полети до Лондон. Продължава целогодишното движение по направлението Варна – Истанбул и Варна – Виена.

В навечерието на пролетта дойде и новината за удвояване броя на полетите от Русия до Варна плюс възможност за разкриване на нови фериботни линии. През летните месеци има дни, в които летищният комплекс във Варна вече се готви да посреща по няколко полета на нискотарифните компании, кацащи в един и същи час.

Фиксирането на Варна като целогодишна туристическа дестинация в картите на компаниите, превозващи над 80% от пътуващите по света за забавление и отдих, стана възможно след сдружаването на неколцина кметове от Варненска област и основните играчи на туристическия пазар.

Главно действащо лице в превръщането на морската столица в целогодишна туристическа дестинация е варненският кмет Иван Портних. Избраният от високите мениджърски нива на туристическия бизнес млад кмет Портних, заедно със собственици от туристическия бранш и с колегите си кметове на Балчик,Каварна, Шабла, Добрич, Аксаково и Бяла обединиха усилията си в привличането на Low cost компаниите. И през 2017 година всички те се готвят да посрещнат първите резултати от усилията си – под формата на десетки хиляди по-големи приходи в местната и в държавната хазна – от реализирани нощувки, продадени билети за музеи, театри, посетени исторически забележителности, храмове, търговски и развлекателни обекти.

Преобразената инфраструктура осигурява комфортно придвижване на туристите. Новият пешеходен ринг на Варна отвежда туристите до музеи, галерия, църкви. Очакванията в момента, освен към супер сезон лято 2017 заради домакинството на Варна като европейска столица на младежта, са насочени към поисканите от Иван Портних законодателни промени, които да предоставят на общините собствеността върху минералните залежи.

„Управлението на термалните извори от общините е ключът към интензивно развитие на СПА туризма и разкриването на нови работни места, които във Варна са професионално добре обезпечени“, аргументира се кметът Портних. В балнеологията и СПА туризма той вижда не само възможност за отваряне на сезона и за студените месеци, когато матрицата „пясък-море“е изчерпана, но и за повишаване потенциала на медицинския сектор в града. Докато траят законодателните и административни процедури по преминаването на минералните залежи към общините, варненският кмет присъедини Варна към Кюстендил и Хисаря в проекта „По пътя на римляните“, финансиран от ЕС и насочен към създаването на атрактивни маршрути за привличане на туристи от Северна Америка, Китай, Япония и Скандинавия.

Диверсифицирането на туризма е голямото предизвикателство за нас. Варна няма нужда от представяне като лятна и морска столица, но нашата цел е да я наложим като разпознаваема дестинация за културен, исторически и СПА туризъм, коментира кметът Портних.

Докато администрацията приближава града към статута му на целогодишна туристическа дестинация, младите хора от всички краища на Стария континент се готвят за горещо лято във Варна, която като европейска младежка столица ще се превърне в денонощна мегасцена за забавление.

Едно от най-големите избухвания вече е фиксирано на 15 юли световноизвестни изпълнители ще завъртят мегашоуто MTV presents Varna Beach – първата голяма международна продукция в България, организирана от MTV. Като част от събитието MTV presents VARNA BEACH, на живо от Варна ще бъде осъществено специално шоу, което ще бъде излъчено по света от водещите международни музикални телевизионни канали на MTV. Два месеца преди музикалното събитие ще започне излъчване на 30-секунден рекламен клип, чрез който Варна ще бъде представена пред света с цел привличане на посетители. Реализирането на този проект ще генерира икономически ползи за града, убедени са организаторите.

ИЗТОЧНИК: в. 24 часа, стр. 12

ДАТА: 13.03.2017

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s