Алпинисти изкачват връх Стража в защита на трънската природа

IMG_4097С изкачване на връх Стража стартира кампанията на сдружение „Трън“ за предстоящия на 26 март 2017 г. референдум в общината, съобщиха от Сдружението.

Припомняме, че от неправителствената организация се обявиха в защита на красивата трънска природа, която е застрашена от мащабен проект за златодобив. Той предвижда близо 20 кв. км да бъдат използвани за минна дейност, като половината от тази площ е разположена върху планината Руй, включена в европейската защитена мрежа „Натура 2000″.

Изкачването на Стража ще започне в 10:30 ч. на 12 март от село Лялинци и ще се води от алпиниста Боян Петров, председателя на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов и планинския водач Евгений Динчев. Участие са заявили планинари от цяла България.

Стража е най-високият връх в едноименната планина. От неговите 1389 м десетки български и сръбски планини. Върхът е избран, защото оттам се добива най-ясна представа за обхванатите от проекта за добив на злато територии. Сдружение “Трън“ кани да се включат в изкачването всички, които се чувстват съпричастни на каузата „ДА! За чиста трънска природа“.

ИЗТОЧНИК: в. Земя, стр. 2

ДАТА: 09.03.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s