Французи, испанци и шведи на лов у нас Над 1000 чужденци са стреляли по дивеч у нас през 2016 г.

59865679dee4e5ebaf9079146359aae9Французи, испанци и шведи са най-честите посетители в ловните ни резервати от началото на годината. Това сочат данни на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), предоставени на “Монитор“. Освен тях по български дивеч са стреляли още швейцарци, немци, италианци, англичани, чехи, румънци, турци и руснаци. Общо чужденците, които са били в страната на ловен туризъм през първите два месеца на 2017 г., са близо 100, показва още информацията на агенцията. И уточняват, че началото на годината все пак не е от най-предпочитаните периоди за ловуване. Най-предпочитани за ловуване са били дива свиня, благороден елен и елен лопатар.

Интерес е имало и към дива коза, муфлон, горски бекас и други хищници. Повече от 1000 чужденци са дошли на ловен туризъм у нас през миналия сезон, показват още данни на ИАГ. И уточняват, че данни за броя на туристите се подават след края на сезона през месец февруари.

Основна част от чуждестранните ловци, посетили страната за лов на едър дивеч, са от Германия, Испания, Италия, Франция, Австрия и Гърция. А едни от най- предпочитаните ловни стопанства са „Паламара“, „Шерба,“ „Каракуз“, „Дунав“ край Русе и „Русалка“. Това са местата, където дивечът е с най-добри генетични заложби. А ловът на дива свиня е сред най-търсените.

Интерес към дребния дивеч имат основно италианци, гърци, испанци и французи. А първенството държи държавно ловно стопанство „Тракия“. Бекасът и гургулицата са най-търсени от дребния дивеч.

Относно предпочитания сезон за ловен туризъм от ИАГ посочват, че той зависи от вида дивеч. При благородния елен най-силен е периодът от септември до средата на октомври. За лов на сърна най-добри са месеците май и юни. Глиганите се ловуват целогодишно. На пъдпъдък и гургулица се стреля най-успешно през август до октомври, а на бекас през есенно-зимния сезон.

Мераклиите да отстрелят благороден елен за трофей от средна категория трябва да приготвят поне 3800 евро.

Това е най-малката стойност, която се определя от министерството на земеделието и храните за предстоящия ловен сезон. Стопанствата сами определят цените, но не могат да падат под регламентираните. Ако искаме да стреляме по елен лопатар, то ще трябва-да платим поне 1000 евро. Такава е тарифата и за трофейна дива свиня и глухар.

Цената за муфлон е 800 евро, а наполовина по-евтино е за сърната. От едрия дивеч най-евтин е вълкът, като тарифата на трофей от средна категория е 220 евро. Стойностите на дребния дивеч са в пъти по-ниски от тези на едрия. Те започват от 3 евро за пъдпъдък и гургулица, след това е дивата патица, за която се плаща 6 евро, а 10 е стойността на фазана. Яребицата и горският бекас струват по 20 евро, най-скъп е заекът, за който се плаща 30 евро.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 10

ДАТА: 07.03.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s