Пъпеши гиганти по 6 кг на изложение „Агра“ в Пловдив започва днес и продължава до неделя

pupewСорт, който ражда пъпеши по 6 килограма, ще бъде представен за първи път на международната селскостопанска изложба „Агра 2017“. Над 30 новости ще покаже форумът, който се провежда от 22 до 26 февруари в Пловдивския панаир. Голяма част от иновациите са в областта на растениевъдството.

Сортът „Лидер F1“ дава до 8 тона пъпеши от декар, а плодовете са сочни, с лек приятен аромат, твърдят изложители, които го предлагат. Първата българска технология за биологично производство на малини пък е разработена от Института по земеделие в Кюстендил. Използват се екологично чисти методи за контрол на вредителите преди създаване на насажденията и така се намалява употребата на химически препарати.

Производителите на цветя могат да разнообразят асортимента с нови видове, които сега са само диворастящи. Технологии за култивирано отглеждане на гърлица, гипсофила и змийска трева предлага Институтът по декоративни растения в София.

Съоръжение за размножаване на пауловния – дърво, използвано за промишлен добив на дървесина, биомаса, етанол, фураж и хартия, е изобретено в института „Н. Пушкаров“. Разработката е световна новост с висок икономически ефект. Иновация от световен мащаб е и царевичният хибрид Optimum Aquamax, който може да се приспособява към климатичните условия и дава с 10-12% по-високи добиви. Той ще бъде демонстриран от „Пионер семена България“. Сусамът сорт „Невена“ за механизирано отглеждане също е световна новост. Създаден е от Института по растителни генетични ресурси в Садово, както и пшеницата „Гинра“, отличаваща се с голям потенциал за добиви и устойчивост на болести. Посетителите на „Агра 2017“ ще видят също машини от известни марки, инвентар и материали за земеделието и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, услуги и софтуер, както и специализираната изложба „БиоАгра“. Паралелно се организира изложение за пчеларство „Апи България“. Трите прояви са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм. Той включва също международните изложби „Винария“ – за лозарство и винарство, „Фудтех“ – за хранителната индустрия, „Хорека Пловдив“ – за ресторантско и хотелско оборудване, „Вкусове от Италия“.

По време на изложенията холандското посолство организира на 23 февруари семинар за млечно говедовъдство и иновативно управление на ферми. Целта е да се покаже, че млекопроизводството може да е печеливш бизнес дори и при ниските изкупни цени напоследък.

ИЗТОЧНИК: в. 24 часа, стр. 28

ДАТА: 22.02.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s