Макет на Стария град каца над Тунела. Телефонът става гид, ще ни разхожда по Трихълмието със специална програма

vijgo-com-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2-19QR кодове ще разхождат туристите из обектите в Стария град, без да се налага да ползват услугите на гидове. Това ще се случи благодарение на специален макет на целия резерват, изготвен от архитекти и компютърни спецове. Той ще бъде експониран на площадката от северната страна на Тунела. Повече от 20 години там имаше заведение, но то бе премахнато, а площадката – облагородена. Така се отвори голямо пространство и туристите ще имат възможност да видят града като на длан, но и да получат информация за възможните маршрути из Стария град. Обектите на близо триметровия макет ще имат QR кодове и с едно насочване на мобилния телефон посетителите ще могат да получат текстова или аудио информация на няколко езика или да бъдат препратени към сайт с пълната информация за съответния паметник на културата. След облагородяването на зоната срещу църквата „Св. Богородица“, където вече има пейки и ново осветление, нова настилка, това ще е поредната екстра за туристите.

Първите стъпки за реализацията на проекта вече са направени. Преди време кметът Иван Тотев обяви, че са водени предварителни разговори с експертите, изготвили макета на Рилския манастир в Брюксел.

Реализацията на проекта минава през обществена поръчка, но и трябва да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Средствата за задвижването му са заложени в бюджета за туризъм и през тази година той трябва да бъде реализиран, съобщи зам.-кметът Амелия Гешева.

Подобна екстра ще предлага и Античният театър. Специален виртуален екскурзовод ще развежда туристите и ще им разказва историята на обекта. Средствата за него бяха гласувани по Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на община Пловдив и са част от проектите в компонента „Фестивали и значими събития“.

ИЗТОЧНИК: в. Марица, Пловдив, стр. 8

ДАТА: 21.02.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s