Светът на траките оживява в Долината на церете до Шипка.Тематичният атракцион ще бъде изграден на площ от 20 дка

2096421933Тронна зала от двореца „Севтополис“, восъчни фигури на тракийски владетели и аристократи, 4D киносалон, зона за работилници и демонстрации на тракийски занаяти и бойни умения. Това са част от многото елементи и зони, които ще включва бъдещият атракцион „Светът на траките“. Комплексът ще бъде изграден на площ от 20 дка до Шипка. Той е композиран и организиран в границите на шест имота, за които Общинският съвет гласува преди време изработването на подробен устройствен план на терени в землището на град Шипка. С реализирането на този проект ще бъде създадена връзка за туристите между градския център и Долината на тракийските царе, поясниха тогава от местната управа. От там допълниха, че изискването за развитие на Долината и от ЮНЕСКО е да има интеграция с туристическите и културните обекти на градския център и Долината.

Атракционът ще се намира на главния път за прохода Шипка и ще е разположен между пътя за град Шипка и гробниците Хелвеция и Ерифони. Мястото е в близост до още 3 оригинални и социализирани за посещение тракийски гробници от Долината на царете – Шушманец и уникалните Оструша и Гробницата на Севт III в могилата Еоляма Косматка.

Към комплекса ще има още място за нощувки и ресторант с тракийски ястия. Хотелската част ще бъде обособена в 5 самостоятелни семейни бунгала, пресъздаващи атмосферата на автентично тракийско жилище под формата на шатра, съчетана със съвременните удобства за хотелска почивка.

Атракционът ще включва и розова градина с широко място и сцена за провеждането на ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“. По този начин туристите, които идват в Казанлък, най-после ще имат възможност да посетят естествена розова градина и да си откъснат цвят, което е най-честото желание на посетителите.

Предвижда се изграждането и на свързваща велоалея от Шипка до Казанлък. Идеята е на паркинга да се предлага услугата „велосипед под наем“ за посещение на забележителностите в околността. Туристическо влакче също ще пътува по маршрута от Тюлбето, през Розариума до „Светът на траките“ в Шипка.

Проектант на комплекса е арх. Ивелин Недялков, който заедно със Сребра Касева – началник на кабината на кмета на Казанлък, и траколози от ИМ „Искра“ подготвят в детайли обектите, екстериора, а впоследствие и интериора на „Светът на траките“. Проектът бе представен наскоро пред Консултативния съвет по култура и туризъм на община Казанлък, като се предвижда той да бъде презентиран и пред обществеността на Казанлък в 3D визуализация.

Подробният устройствен план вече е одобрен от Общинския съвет, предстоят още няколко процедури и осигуряване на финансиране, преди старта на строителството. Първоначалната идея за създаването на тракийския атракцион бе той да бъде в близост до неолитното селище край Крън. Според експертите обаче новата локация на „Светът на траките“ е с много по-добро и подходящо местоположение заради непосредствената близост с останалите тракийски могили и до главния път.

ИЗТОЧНИК: Строителство Имоти, стр. 24

ДАТА: 21.02.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s