Пловдив влиза в ЮНЕСКО с Епископската базилика.Проектът на ZOOM studio и atelie DUO трябва да бъде готов до 2018-а

a251075eff8700a84078ce6e8de33d777e6731fbТекст: Пловдив може да влезе в ЮНЕСКО със своята Епископска базилика. Такива поне са намеренията на общината, която в партньорство с Фондация „Америка за България“ продължава работата по обекта. Преди броени дни проектантите представиха своята концепция на Експертен съвет в общината. На този етап се налага разширяване обхвата на разработката заради новите археологически проучвания – стартирали миналото лято – по разкриване на северния й кораб.

До края на 2018 г. уникалната Епископска базилика на Филипопол ще бъде разкрита в целия й блясък. Тя е сред водещите проекти на община Пловдив в подготовката й за Европейска столица на културата 2019. Водещи проекта са екипите на ZOOM Студио и atelie DUO: арх. К. Тодоров, арх. П. Тодоров и арх. М. Крачанова. „За момента представяме само нашето градоустройствено предложение – казват от екипа – въз основа на анализа, който сме изготвили. Визуализациите ще търпят промени. Проектът постоянно се променя – както заради промяна в обхвата на намесата. Налагат го новите археологически разкрития, които се случват на терена“. Но въпреки своята незавършеност проектът вече има ясна концепция – мозайките се покриват в двуетажна защитна сграда. А покривът й се превръща в площад-място за събития със зеленина, пейки, детски кът – една модерна локация за градския живот.

На визуализациите се вижда лека съвременна конструкция, на две нива, която ще експонира двата пласта с мозайки. В концепцията на архитектите от ZOOM studio и atelie DUO водещи са консервацията, реставрацията и експониране на мозайките insitu, на мястото, на което са създадени през IV-VI век. Археология ще бъде показана на открито там, където е бил дворът на базиликата и на закрито, вътре в сградата. Двете нива на сградата заедно с покрива ще имат визуална връзка чрез отвори в конструкцията – светлинни кладенци на места в пода, където липсват мозайки. Връзката между музейната сграда Фасадите ще бъдат третирани така, че да препращат към мозайките вътре. Целта на проектантите е да постигнат една олекотена конструкция -силует чрез прозрачност, размиване на границите, плавни преходи и връзки между интериор и екстериор. С деликатни интериорни решения, проектът залага на модерните музейни експозиционни методи – мултимедия, дигитални технологии за презентация и визуализация, проекции на интериорни възстановки, мултифункционални пространства. В същото време сградата ще има ясна идентичност, а на фона на артефактите ще се вкарат и някои „зелени“ технологии. От екипа предлагат и нова решение за паркирането в зоната – те преместват паркинга по фронта на булеварда. Освен автобусната, тук ще има има спирка и за туристическите превозвачи. Паркингът използва габаритите на съществуващия, до банката и увеличава обхвата му – от 14 на 36 паркоместа.

По този начин туристите ще спират не до Малката базилика, както се прави в момента, а до Епископската. Това ще улесни маршрутите им към Стария град и центъра на Пловдив, където могат да разгледат Одеона и площада. Проектът отчита високата научна и обществена значимост на паметника. И е съобразен с модерните европейски практики в консервацията. Колективът, за работата си по него, влезе в контакт с водещи специалисти на UNESCO от Франция и Италия. Но за проектантите са важни не само консервацията и експонирането, а и превръщането на обекта в жив организъм и привлекателен център за граждани и туристи. Новата концепция подпомага оформянето на единен археологически маршрут, който включва Античния театър, Стадиона, Форума, Одеона, Епископската базилика и Малката базилика. Очаква се до есента на 2018 г. уникалният археологически обект да отвори врати.

ИЗТОЧНИК: в. Марица, Пловдив, стр. 16

ДАТА: 15.02.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s