България ще се представя с морски и балнеотуризъм на най-големите борси

3c08d98716800e4ec0638475fd7752faПознати компании ще изграждат националните щандове на страната Морският туризъм, балнеологията, културните обиколки в страната и възможностите за организирани пътувания до България на деца ще бъдат сред акцентите в представянето на най-големите туристически изложения преди началото на летния туристически сезон в Германия, Русия и Украйна. Националните щандове на страната ще бъдат изграждани от две компании – „Експо вижън БГ“ и „А и Б дизайн“, които бяха избрани в обществена поръчка на министерството на туризма, приключила през миналата седмица.

На изложенията ГГВ – Берлин, MITT и Intourmarket в Москва и UITT в Киев, които ще се проведат през март, се очаква участие да вземат над 80 туристически фирми, браншови сдружения и общини от България, става ясно от информация на туристическото министерство, поискана от „Капитал“.

На предстоящото най-голямо туристическо изложение в света – ITB в Берлин, което започва на 8 март, България ще се представи с морски и културно- исторически туризъм. По време на борсата ще бъдат популяризирани и българските дестинации, избрани по инициатива на ЕК за устойчиво развитие на туризма (EDEN). Сред 12-те общини, включени в него, попадат Сандански, Кърджали, Казанлък, Белоградчик, Каварна и др. На туристическата борса в Берлин участие са заявили 37 компании от туристическия бранш, както и общините София, Бургас, Варна, Приморско, Русе, Елена и Любимец, които ще представят туризма в регионите си. Участие е заявила още асоциацията на дунавските общини „Дунав“.

Висок интерес от страна на бизнеса има и към изложенията в Москва. Традиционно по-голямата част от фирмите ще се представят на бизнес изложението MITT, където участие са заявили 27 туристически фирми, както и черноморските общини Варна, Несебър, Созопол, Приморско и Обзор. На другата борса -Intourmaket, ще се включат две туристически фирми и общините Варна, Бургас и Несебър. В Русия България ще рекламира основно морските почивки и балнеотуризма. Сред акцентите в българското представяне са и организираните пътувания на деца, които отчитат сериозен ръст през последните 5 години. Подобна ще е стратегията и в Украйна, където страната ще заложи основно на морския и балнеотуризма, детския отдих и културния туризъм. На изложението UITT в Киев ще се представят 9 фирми и община Варна, сочат данните на туристическото министерство.

Междувременно през миналата седмица в туристическото министерство бяха избрани и компаниите, които ще изграждат туристическите щандове на борсата, като в момента тече срок за евентуално обжалване в Комисията за защита на конкуренцията на класирането в обществената поръчка (виж графиката). На три от борсите – MITT, Intourmarket и UITT, за организацията на българското участие ще се грижи компанията „Експо вижън БГ“, еднолична собственост на Даниела Хаджийска. Дружеството е печелило подобни обществени поръчки и в предходни години. На най-голямата туристическа борса – ITB в Берлин, щандът ще бъде изграждан от компанията „А и Б дизайн“, която също е традиционен участник в подобни конкурси през последните години и е печелила и други обществени поръчки, свързани с представянето на България на международни туристически изложения.

Компанията, собственост на Александър Брайнов, печели сегашния конкурс с цена от 381 хил. лв. без ДДС в състезание с още три фирми, които също са редовни участници в поръчки за изработка на щандове.

*** Над 350 компании се представят на изложение в София

Над 350 компании са заявили участие в започващата туристическа борса „Ваканция и СПА експо“ в София, съобщиха от компанията „Прим експо“, която е организатор на изложението. Със свои щандове традиционно ще участват представители на правителството, общините, бизнеса и туристическите сдружения от Турция, Сърбия, Хърватия, Македония, Гърция, Русия, Италия, Испания, Индия, Великобритания и Полша. За пръв път участие са заявили и туроператори от Албания, Малдиви, Гана, Грузия и Алжир, става ясно от данните на организаторите.

ИЗТОЧНИК: в. Капитал Daily, стр. 14

ДАТА: 15.02.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s