Скакавишкият водопад и р. Струма ледени атракции за туристите

dsc_0213Десетки туристи от Кюстендил достигат в студената зима до третия по височина водопад в България – Скакавишкия, при кюстендилското с. Полска Скакавица, разказват ентусиасти природо-любители. Падналите и под -25 градуса температури не са оковали в лед водопада, водата е карстова и трудно замръзва, намира си пролуки и улеи, по които се спуска и под ледената кора. Това прави атракцията още по-впечатляваща.

Повечето туристи през зимата ползват жп превоза до Полска Скакавица. Слизат на спирката, откъдето разстоянието до подножието на водопада е 30 минути пеша, около 2,5 километра. Влакът се връща обратно по линията Радомир-Кюстендил след два часа и половина. Така природо-любителите имат час и половина да се насладят на живо на водопада и да се върнат обратно в Кюстендил. „Утъпкано е от туристи, пътеките по снега показват, че е доста посещаван и през януари. В подножието е мъгла, на водопада обаче е искрящо слънце“, споделят туристи. Участък от около 1 километър на река Струма при с. Невестино бе напълно скован от лед – замръзване на 100%, което не се е случвало от доста отдавна, казаха местни хора. Ледената кора покри реката между новия мост на пътя Кюстендил- Дупница и историческия Кадии мост, строен през 1470 г. Там течението е по-тихо и при -29 градуса, колкото бе температурният минимум, нямаше как Струма да не замръзне.

Въдичарите, които ловяха скобар и по някой речен кефал на парка при Кадин мост, ще трябва да търсят други места за риболов. Повечето са се прехвърлили на язовир „Дренов дол“, който също е с 10-15 сантиметрова ледена кора. Там се лови „на дупка“, изкопавана с ледобур. За някои това е най-емоционалният риболов и му се наслаждават с часове.

ИЗТОЧНИК: в. Наблюдател, Кюстендил, стр. 12

ДАТА: 01.02.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s