Тракийската низина – втората най-добра винена дестинация в света

full_tablet_fd1dadac-612f-4915-9172-27e3f62519e3До Пловдив се правят вина от три уникални за България сортове. Най-горещата новина на винения свят – списание Wine Enthusiast обяви своята класация с 10-те най-добри дестинации за винен туризъм на 2017 година. На второ място след класическата Аржентина е посочена Тракийската низина на България, а известните у нас като наложени винени страни Франция, Италия и Нова Зеландия са поставени на задни позиции в света на иновациите при виното. Затова пък е ред на екзотичните кътчета, за които винените ентусиасти от цял свят ще се съревновават тепърва, коментират експерти. Регионът около Пловдив е цитиран като място за „диви и вълнуващи виноприключения,, и най-вероятно именно там тази година ще бъде съсредоточено вниманието на енолозите от цял свят.

Тракийската низина вече официално е една от водещите десет дестинации за световен винен туризъм. Международният интерес към вината от региона расте от години, а редица световни винени списания не пестят страници, за да възхваляват качествата им. Лозовите масиви там са разположени върху кафяви горски и канелени горски почви, богати са на карбонати, които допринасят за развитието на атрактивни аромати в гроздето, а после и във виното. В България единствено в региона около Пловдив има насаждения от някои изключително екзотични на световната винен карта сортове като Дорнфелдер и Регент, както и прочутата за пенливи вина Глера (Просеко).

Вино от сорта Регент виза в състава на един вече познат и оценен от родните енолози бленд. Тази година се очаква с доста голям интерес от експертите в сектора и неговото официално самостоятелно представяне в нова марка, върху която се работи от години, за да може и любителите на вина да се докоснат до вкусовите и качествени предимства на регента.

Дорнфелдер също е сорт, който заслужава особено внимание и има атрактивна история. Той е от сравнително новите сортове както за България, така и за световната винена карта. Появява се в Германия през 1956 г. благодарение на изключително упорития труд на един немски лозар. Едва през 2007 г. поставя и България сред малкото страни, в които може да зрее качествено. Именно тогава екип от родни винени експериментатори, специализирали в Нова Зеландия и Австралия, посяват първите насаждения на Дорнфелдер. Към този момент новият сорт не е успявал да зрее в никой друг регион на страната или никой друг винар не се е досещал да го изпробва. След първата кампания енолозите на местната изба в град Съединение откриват, че този сорт дава изключително високи качествени и вкусови показатели именно благодарение на спецификите на почвата и климата на Тракийската низина. Винарите започват да развиват своите експериментални насаждения и днес те са разположени на над 300 дка.

Вкусът на Дорнфелдер трупа бързо популярност сред ценители и познавачи особено след 2013 г., когато на пазара той излиза и под бутиковата марка F2F. Това уникално вино вече е добре познато на винените експерти в България и по света. За него се подбира само най-високо качество грозде, което се бутилира в до 10 000 бутилки. Дорнфелдерът е изключително атрактивен за сомелиерите и дори любителите на вина поради по-ниското си съдържание на киселини и високата екстрактност. Друг плюс е ранното му узряване и по-високото му захарно съдържание.

Важно е да се каже, че то вече печели признанията не само на родните познавачи, но и на професионалистите. През 2015 г. получава златен и два сребърни медали от Mundus Vini – Германия, оценено от над 300 енолози от 46 страни. Отличено е в конкуренция с над 6000 бутилки вина от близо 100 страни, и то на най- престижния международен конкурс.

Виното е характерно с тъмнорубинен, наситен цвят с нюанс на арония. Има интензивен аромат с покоряваща плодовост, а вкусът показва сила, концентрация, богата структура и мощен, пикантен финал. Определят го като „мощно вино с потенциал,,, което отлежава 14 месеца в дъб и 9 месеца в бутилка, преди да се появи във винените листи на изисканите ресторанти в страната.

*** ЕТО И КЛАСАЦИЯТА:

1. Аржентина, Кафаяте

2. Тракийската низина, България. Обградена от Черно море на изток и Гърция на юг, Тракийската низина в България съчетава археологически чудеса със съвременни вина.

3. Канарски острови, Испания

4. Марлборо, Нова Зеландия

5. Прованс, франция

6. Лондон, Великобритания

7. Калистога, Напа валей, Калифорния, САЩ

8. Сицилия, Италия

9. Рейнгау, Германия

10. Худривър, САЩ

ИЗТОЧНИК: в. България днес, стр. 13

ДАТА: 01.02.2017

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s