ОТКРИХА НАЙ-ДЪЛБОКАТА ПЕЩЕРА У НАС

img_0654Група пещерняци са на път да докажат, че най-дълбоката пещера у нас е Колкина до село Зимевица, община Своге.Новата обща дълбочина, до която са се спуснали ентусиастите е -294,70 м, а новата дължина, която са измерили, е 1662 м. Преди членовете на пещерната група „Под Ръбъ“ случайно да попаднат на неизследваните територии на Колкина, се смяташе, че максималната й денивелация не надвишава 250 м. Сега обаче тези предположения оставят в миналото, тъй като пещерата може да се окаже най-дълбоката у нас и осезателно да надмине Райчовата дупка, която се спуска на фрапантните -387 м.

Всичко започва преди повече от 10 години. Група приятели се организират и започват да проникват в тайнствените територии на пещерите у нас и чужбина. Те формират клуб „Под Ръбъ“, като си поставят за основна цел да насърчават и развиват спелеологията у нас.

Една от главните им дестинации е именно Колкина, врязана в основите на Понор планина. В края на декември м.г. Папи, Деката, Светли, Киро и Ефи влизат за пореден път в пещерата.

Те откриват, че Колкина всъщност е вход към необятна пещерна система с десетки галерии, остри отвеси, водослив, който обединява три подземни реки, водопади, зали и безкрайни обеми.

Преди седмица пещерняците се спускат отново в пълно бойно снаряжение.

„Пещерата със сигурност минава 400 м, с колко – предстои да разберем. Пусната е антена през 500 м меандри, като се надяваме да ги разчертаем. След няколкочасово ходене през меандри и зали стигнахме до около 20 м отвесен водопад. По пътя два притока се включиха в основната галерия. На дъното на отвеса водата и въздушното течение се разделят. Водата влиза в неприятно, но не непроходимо стеснение. В съседство на стеснението има около 50-60-метров отвее. След като се спуснахме по 10 м отвее, ни изненада къса галерия и още една 50-метрова дупка. На дъното й ни се откри огромен непознат пещерен свят. Спуснахме се от 20 метра надолу и въжето ни свърши“, разказва един от най- запалените пещерняци Делчо. В момента групата извършва картирането. До няколко дни те ще се спуснат отново в непроучените места. „Да ни е честита новата най – дълбока дупка в България, която ще стане официална след докартиране. Хип-хип ура!“, не скрива радостта си Делчо.

ИЗТОЧНИК: в. България днес, стр. 6 ДАТА: 23.01.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s