Из Царска Бистрица в Боровец

tzarska-bistrica

Зимният уикенд в най-стария ни планински курорт, който преди месец отпразнува 120 години, може да не е изпълнен само със спортни, но и с познавателни занимания. Дворецът Царска Бистрица се намира на около километър над Боровец. Построен е през 1898-1914 г. за ловна хижа за Фердинанд I и Борис III. Архитектурният му облик е повлиян от традиционния български възрожденски стил.

Първото крило, известно като Стария дворец, е изградено през 1898 г. Състои се от няколко стаи, кабинет и спални. После са построени още две крила с гостна, трапезария, втори етаж със спални, будоари и кабинет. При завършването през 1914 г. се оформил цял комплекс от сгради и парк, през който минава красво терасираната река Бистрица Мусаленска.

Дворецът е важна част от историята на последната българска царска династия. Тук на 28 август 1943 г. съобщават на царица Йоанна, че съпругът й Борис III е болен от мистериозна болест. Също тук 6-годишният Симеон и 9-годшпната Мария-Луиза виждат за последен път баща си жив.

Обиколката за посетителите започва от Стария дворец, в който първата стая е обзаведена като корабна каюта. През 1902 г. Фердинанд пътувал до Бразилия на кораба“ Нова Америка“. Според една от версиите капитанът Жан-Луи Морис, с когото били стари приятели, му подарил корабното обзавеждане. Според друга французинът го загубил на карти от Фердинанд.

По стените в ловната част на двореца са изложени стотици трофеи – глави от глигани, сръндаци, диви петли, еленски рога, огромна дропла, меча глава. Повечето животни са застреляни от цар Борис III, но има също трофеи на княз Кирил и княгиня Надежда, която обичала да ловува наред с мъжете. Крачета от дива коза са използвани за опора на настолна лампа в кабинета на първия етаж.

Малкият вестибюл, който отделя старата част от дворцовата, е украсен с персийски килим, подарен от шаха на Иран на втората съпруга на Фердинанд – Елеонора. На ниска масичка е поставена огромна гравирана гилза от последния изстрелян в Балканската война снаряд. Във всички стаи има красиви кахлени печки, украсени със сложни цветни орнаменти и доставени специално от Австрия. Те са над 50, но няма две еднакви по форма и цвят. Най-красивите са в спалните на княгините Евдокия и Надежда. В тях са запазени старите тапети от коприна и памук, които не са залепени, а само опънати по стените.

Тревненски, самоковски и копривщенски майстори са се трудили върху богатите орнаменти на резбованите тавани в просторната гостна. Камината е декорирана с мраморни плочи, подарени на царя от кмета на Самоков. Те били част от автентичната украса на прочутата самоковска чешма, строена през 17 в. Върху пианото в една от нишите стои голям еврейски свещник за седем свещи – менора, подарена на Борис от еврейската общност в България.

Дворецът има собствено захранване от малка водноелектрическа централа, инсталирана през 1912 г., която работи до днес. Може да влезете в нея и да я разгледате, а снимки от царското минало на курорта ще видите в кафенето и картинната галерия, които са в първата сграда след входа на комплекса. Галерията се помещава в старата конюшня. Под картините, в каменни корита, които са били яслите за конете, са подредени стари фотографии. От тях ще научите интересни неща, например как веднъж по време на усилна жътва в Добруджа били използвани и камили за впрегатен добитък.

Работното време на двореца е от четвъртък до неделя, от 9 до 17 ч. Входът за възрастни е 5 лв., за деца – 2 лева.

ИЗТОЧНИК: в. Всичко за семейството, стр. 28

ДАТА: 19.01.2017

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s