Зимна феерия

na-81721България е привлекателна дестинация за скиорите. Зимните ни курорти стават все по-популярни за чуждестранните туристи с отличните си условия за спорт, модерните съоръжения и великолепната планинска природа. В страната има четири големи и световно признати зимни курорта и няколко по- малки ски зони, които бързо се разбиват и с право привличат вниманието на туристите. Общата дължина на пистите в България надвишава 210 км. Най- високите писти започват от 2600 м надморска височина, като максималната денивелация достига 1630 м. Всички писти се обслужват от модерни седалкови и кабинкови лифтове, както и от влекове. Съвременните съоръжения и развитата инфраструктура гарантират добри условия за спорт през целия активен зимен сезон.

ПАМПОРОВО СЪБИРА ЕЛИТА НА СКИ УЧИТЕЛИТЕ

Пампорово е най-големият родопски курорт. Намира се на 260 км от София и на 85 км от Пловдив. Надморската височина на курорта е 1650 м. Пистите са с дължина 37 км, има и 13 лифта. Повечето писти започват от най-високата точка на планината. Има добри условия и за начинаещи, и за напреднали скиори.

През лятото на 2017 г. Пампорово ще посрещне Генералната асамблея на Интерски конгреса. Самото събитие предстои да се проведе през 2019 г. като то е най- важното в зимните спортове след олимпийските игри. Световната организация на ски учителите се събира веднъж на четири години за обмен на добри практики. Българското домакинство е по-стигнато в конкуренция с руския курорт Сочи и финландския Леви и е признание за страната ни. Участие до момента са заявили 32 нации, а в ръководството на организацията влизат представители на Австрия, Великобритания, САЩ, Швейцария и Швеция.

От тази година Пампорово и Чепеларе се предлагат като една дестинация. Те работят с единна билетна и транспортна система, което слага началото на мащабен проект за превръщането на региона в голям и атрактивен спортен център. Всяка закупена лифт карта за Пампорово дава достъп и до ски зона Мечи чал, като връзката между тях се обезпечава чрез система за ски шатъл бусове.

Добринище

На 6 км от Банско и на 156 км от София се намира ски комплекс Добринище. Той включва едноименния хотел и две хижи. Пистата е една, с дължина 5 км и денивелация 826 м. Обслужва се от двуседалков лифт и влекове.

МАЛКИТЕ СКИ БИЖУТА

Семково

В югозападната част на Рила е разположен курортен комплекс Семково. Намира се на 90 км от Благоевград, на 190 км от София и на около 160 км от Пловдив. Надморската височина на ски зоната е между 1600 и 1750 м. Гостите на комплекса могат да използват седем писти с обща дължина 4 км. Пистите се обслужват от осем влека.

Паничище

Курортът Паничище също се намира в Рила. Разположен е на 84 км от София и на около 40 км от Самоков. Надморската му височина е 1350 м. Пистите в Паничище са две – алпийска и детска. Още три писти с различна дължина се намират до разположените в близост рилски хижи. Всички писти се обслужват от влекове.

Узана

Курорт Узана се намира в Стара планина, в географския център на България и предлага отлични условия за ски почивка. Надморската височина е от 1220 до 1350 м. В ски зоната има няколко писти, сред които „Узана Тур“ (дължина 1100 м), „18 Еделвайс“ и „Импулс“. Повечето от пистите са подходящи за начинаещи скиори.

ИЗТОЧНИК: сп. Икономика – стр. 130, 131

ДАТА: 16.01.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s