Атракциите в екомузея пак събрали най-много туристи

4f6b9fa749fad83ddae38728c0e6acd5 И 2016-а бележи ръст на посещенията на експозициите на РИМ В Русе, привлечени са над 82 000 души както от цялата страна, така и чужденци от над 20 държави на различни континенти. 82 092 туристи са преминали през експозициите на Русенския регионален исторически музей през изминалата 2016 г. Най-голям брой посетители отново отчита Екомузеят с аквариум – 20 650 човека. Открит през есента на 2014 г., с атракциите си Екомузеят предизвиква силен интерес на гости от различни възрасти и с различни интереси. На второ място по брой посещения се нарежда Архитектурният резерват „Ивановски скални църкви“, който през последните няколко години бележи постоянен ръст на посетителите. През 2016-а Скалните църкви, включени в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО, са разгледан от 14 903 души. Сред лидерите по посещения се нареждат също Архитектурният резерват „Средновековен град Червен“, Историческият музей на пл. „Батенберг“ 3, Пантеонът на възрожденците и къщата музей „Баба Тонка“. Засилен интерес през изминалата календарна година отчита единствената музейна експозицията на открито в града – „Сексагинта Приста“. През нея са преминали 5 438 човека или с 1 900 повече в сравнение с 2015 г. Увеличените посещения на римската крепост се дължат на успешния мениджмънт и доброто промотиране на обекта.

Очаква се през тази година няколко туристически фирми да включат крепостта в туристическите си маршрути.

От българските посетители традиционно най-голям е броят на гостите от Североизточна България. С всяка изминала година обаче русенските музейни обекти се оказват привлекателни и за посетители от Пловдив, Казанлък, Велико Търново, Трявна, Елена, Пазарджик, Бургас, Благоевград, Сливен, София, Стара Загора. 28% от всички посетители на Регионалния исторически музей в Русе са ученици от различни градове на страната. Ръст бележи и броят на чуждестранните туристи, привлечени от музейните обекти в Русе. Те пристигат основно като организирани групи. През 2016 г. през експозициите на музея са преминали 16 144 чужденци (или с 2 635 души повече в сравнение с 2015 г.) предимно от Великобритания, Германия, франция, Япония, Турция, Испания, Италия, Швейцария, Австрия, Полша, Чехия, Русия, САЩ и Гърция. Не липсват и гости от Холандия, Австралия, Мексико, Чили, Израел, Саудитска Арабия.

Програмата за развитие на туризма влиза на сесия за одобрение

Консултативният съвет по въпросите на туризма на Община Русе проведе вчера редовното си заседание. То бе водено от зам.-кмета и председател на Съвета Даниела Шилкова. Дневният ред на заседанието включваше отчет на дейностите по Програма за развитие на туризма на Община Русе за 2016 г. и предложение за Програма за развитие на туризма на Община Русе за 2017 г. Заседанието премина в конструктивен диалог. Бяха обсъдени основните направления и дейности за настоящата година. Предложените отчет и Програма за развитие на туризма за 2017 г. бяха приети единодушно, и предстои да бъдат разгледани на сесия на Общинския съвет.

ИЗТОЧНИК: в. Бряг, Русе – стр. 4

ДАТА: 17.01.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s