8 известни забележителности, които местните жители не харесват

1463840903_travel-agentsХората обикновено трудно приемат промените. Така че не е изненадващо, че известни забележителности като Айфеловата кула и паметника на Вашингтон например първоначално са срещнали неодобрение, пише Insider. Въпреки това, с течение на времето, общественото недоволство се охлажда и сега те са сред най-обичаните и емблематични забележителности в съответните им места.Не винаги се случва така обаче. Понякога неодобрението остава и дори се задълбочава. Даден монумент може да е свързан с лош спомен или да е твърде скъп за поддръжка или нефункционален или направо грозен за местните жители. Това чувство често убягва на тълпите туристи, които възбудено щракат снимки с камери и телефони, което вероятно допълнително вбесява местните жители. Изненадани ли сте? Нека обърнем внимание на следващия списък с прочути забележителности и се опитаме да ги видим през очите на местните.

Центърът Помпиду, Париж. Когато някоя сграда търпи ремонт, за дълъг период от време се налага да изглежда ужасно, скрита зад строително скеле. Е, културният център Помпиду изглежда така през цялото време. Построена през 1977 г., тази седеметажна конструкция с подобен на екзоскелет дизайн, рязко контрастира със старите сгради, които я заобикалят. Сред тях е и най-старата оцеляла къща в Париж, построена през 1407 г. Допълнителен факт, който вбесява парижани, е че културният център е построен от двама чужденци, италианецът Ренцо Пиано и англичанинът Ричард Роджърс. Роджърс дори е бил цапардосан по главата с чадър от вбесена местна жена при случайна среща.

Националният паметник на Виктор Емануил II, Рим е построен в чест на Виктор Емануил, първият цар на обединена Италия. Може да не е толкова известен, колкото другите забележителности на Рим, но това не пречи на туристите да се тълпят около него и да го снимат. Гигантското, бяло, мраморно чудовище е изобличено като грозна гледка, откакто е завършено още през 1925 г. За построяването му е унищожена голяма част от един от седемте хълма на града. Местните жители го наричат „сватбената торта“ и „гигантската пишеща машина“. Днес 91-годишния паметник в ярко бял цвят дръзко се откроява на фона на керемидено кафеникавите стари сгради около него.

Планината Ръшмор, Южна Дакота, САЩ. Безспорно е, че планината Ръшмор е символ на почит към ранните лидери на Америка. От една страна, патриотите се радват да виждат четирима от най-добрите лидери на САЩ, завинаги изсечени в гранитната й твърд. От друга страна, местните индиански племена го възприемат като твърде груб намек за завладяването и унищожаването на земите им, довело до Голямата война на сиуксите през 1876 г., завършила с тяхното поражение и изселване в резервати.

Дворецът на Парламента, Букурещ. Палатът на парламента на Румъния е гигантски и местните жители мразят всеки сантиметър от него. Той е издигнат от комунистическия лидер Николае Чаушеску в опит да подражава на севернокорейската столица Пхенян. Изграждането струва около 3 млрд. евро и отнема живота на почти 3 хил. строителни работници. В момента огромната сграда консумира повече енергия, отколкото един град с 250 хил. жители. Въпреки положените усилия, сградата да се отърси от комунистическото си минало чрез добавяне на привлекателни атракции като Националния музей за съвременно изкуство, тя все още се възприема като символ на тоталитаризма.

Статуята на Петър Велики, Москва. Петър може да е велик, но местните жители не мислят също за статуята. Тежаща 1000 тона и висока близо 100 м, тя е третата най- висока в света. През 2008 г. Virtual Tourist я избра за 10-та най-грозна статуя в света, а през 2010 – за една от най-грозните в света.

Таймс Скуеър, Ню Йорк. Една от първите спирка за туристите, които посещават Ню Йорк, за голям ужас на местните жители често е Таймс Скуеър. За нюйоркчани, площадът въплъщава всичко, което не е наред в големия град. Той е твърде шумен, твърде ярък, всичко е скъпо, няма нищо автентично, но пък има твърде много хора, които постоянно спират, гледайки нагоре и правейки безброй снимки. Таймс Скуеър може да е първи в списъка за всеки турист, но жителите го избягват на всяка цена.

Долината на падналите, Мадрид. Монументът е издигнат, за да приюти тленните останки на падналите в гражданската война, но е също така и лобно място на диктатора Франсиско Франко. Разбира се, това е една от основните причини испанците да мразят паметника.

BT Tower, Лондон е построена като комуникационна кула и до 1980 г. е най-високата сграда в Обединеното кралство. През 1971 г. в ресторанта на върха избухва бомба, а през 1980 г. кулата е окончателно затворена за посетители като са премахнати и антените от върха. Така кулата напълно изгубва функционалността си.

ИЗТОЧНИК: http://www.manager.bg – Новини

ДАТА: 14.01.2017 18:00

http://www.manager.bg/lyubopitno/8-izvestni-zabelezhitelnosti-koito-mestnite-zhiteli-ne-haresvat

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s