72 ст. за сянка на плажа през лятото

SAMSUNGПо 36 стотинки за чадър и шезлонг или общо 72 ст. ще плащат туристите на плажа на къмпинг „Нестинарка“. Ивицата се намира в община Царево, а цените ще важат още от това лято. Това става ясно след като беше определен концесионер на ивицата по нов регламент, при който 40% от тежестта за отдаването има именно цената на сянката. Решението за концесиониране бе одобрено от Министерския съвет в сряда, като правителството одобри стопаните на още 5 плажа, съобщиха от министерството на туризма.

Гостите на плаж „Обзор-юг“ в община Несебър ще трябва да отделят по 3 лв. за чадър и шезлонг. С тази предложена тарифа е кандидатът, спечелил стопанисването на ивицата. 12 лв. ще е сянката на плажа на къмпинг „Оазис“ в Царево. Проверка на сайта на министерството на туризма показва, че 20 лв. е била през лятото на 2016 г. тарифата за чадър и шезлонг на същата ивица. На плажовете „Свети Влас-изток“ и „Нов плаж „Свети Влас“ в Несебър цените на чадърите и шезлонгите са по 8 лв. Според данните на ресорното ведомство цените и през миналия сезон са били същите.

Стопанинът на „Дюни-юг“ в Созопол пък ще събира по 7 лв. за всяко от плажните принадлежности. Според регламента определените концесионери са длъжни да вземат от туристите предложената цена в офертите, с която са спечелили концесията за целия срок на договора за концесия. Договорите за стопанисване на шестте плажа са за 20 години, като изпълнението ще се контролира системно от Министерството на туризма.

В случай на нарушения може да се прекрати техният договор. Решението на кабинета за отдаването на ивиците е взето на база доклади от комисии, в които участват експерти от министерствата на туризма, на финансите, на вътрешните работи и на специализираната администрация на правителството.

Освен тези процедури има в ход още две за плажовете „Бургас-север“ и „Помориецентрален , за които има подадени жалби пред Комисията за защита на конкуренцията. Въпреки че законът позволява процедурите да бъдат завършени, е взето решение да се изчака официално становище от страна на КЗП за да се разсеят каквито и да е съмнения, се казва още в информацията от ведомството. От съобщението става ясно още, че за четири от плажовете има подадена само по една оферта, която е спечелила, а за останалите два търга има по две предложения. Затова трябва да се продължи в посока повишаване интереса към плажовете, обявени за концесия, за да се повиши конкурентността между кандидатите, се посочва в съобщението. Очаква се подобен ефект да има предложението за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които бяха одобрени от МС на 28 декември 2016 г. Те предвиждат морските плажове да бъдат групирани в 4 категории по функционалност и характеристики. Планира се въвеждане на изискване размерът на концесионното плащане, както и последващото определяне на цените на плажните принадлежности и на предоставяните услуги, да бъдат обвързани с индивидуалните характеристика на съответния морски плаж.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 10

ДАТА: 12.01.2017

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s