Село привлича туристи със занаяти

babinАвтентичен фолклор, стари обичаи и занаяти, кулинарни изкушения. Всичко това води туристи в благоевградското село Покровник. Самодейците посрещат гостите с местни гозби, народни песни и танци, дават уроци как се тъче, шие и плете. Показват на нашенци и чужденци обичаи като Бабинден, Престъпулка, Прошки.

Подреждат за тях кулинарни изложби. Съвсем скоро ще поставят истински стан в затвореното училище, за да обучават там мераклиите да се научат да тъкат. Целта е в сградата на учебното заведение да се обособят и зали за изложби, за пленери, за срещи. „Крайно време е да покажем, че българското село е живо, да представим на туристите нещо различно и в същото време 100% българско“, твърди кметът на Покровник – Методи Цонев. Той се надява, че инвеститори ще вложат средства в направата на къщи за гости в селището. За да има къде да отсядат гостите. „Има какво да покажем.

Аз правя фигури от дървесни корени, това е хобито ми. Имам над 60 пластики от корени, кори и дънери на дървета. Всеки ще може да покаже таланта си“, казва кметският управник. Той се надява заедно с колегите си в община Благоевград да начертаят туристически маршрут с всички културни и исторически забележителности, за да привличат още повече туристи от страната и чужбина.

ИЗТОЧНИК: в. Стандарт, стр. 7

ДАТА: 10.01.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s