Пътниците на летище София нараснаха с 22%

letishte_sofiyaЛетище София приключва 2016 г. с рекорден брой обслужени пътници – 4 980 387, което е с 22% повече от предходната година. През терминал 1 са преминали над 2,3 млн. души, а през терминал 2 – над 2,6 млн. пътници, съобщиха от столичния аеропорт. По международните редовни линии са пътували 95% от пасажерите, по вътрешните – 3%, а туристите, превозени с чартърни полети, са 2% от общия брой на пътуващите.

Най-голямо е увеличението на пътниците по международните редовни линии, които бележат ръст от 24% спрямо 2015 г. От столичния аеропорт обясняват този висок резултат основно с откритите през изминалата година 23 нови линии, което се отчита като рекорд в рамките на една година.

През 2016 г. редовни полети по разписание са изпълнявани по над 70 маршрута, обслужвани от 24 авиокомпании. Водещите пет превозвача – Bulgaria Air, Wizz Air, Ryanair, Lufthansa и Austrian Airlines са превозили над 3,5 млн. пътници от и до летище София, което формира 71% от годишния пътникопоток.

Най-предпочитаните дестинации през изтеклата година са Лондон, Виена и Франкфурт. За цялата 2016 г. на летище София са излетели и кацнали 51 829 самолета, което е ръст от 17%. Увеличението се дължи главно на международни редовни линии, където полетите са нараснали с 21%.

ИЗТОЧНИК: http://www.standartnews.com – Новини

ДАТА: 05.01.2017

http://www.standartnews.com/biznesturizum/patnitsite_na_letishte_sofiya_narasnaha_s_22-347333.html

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s