Пийте вино в България, а ракия – в Босна

vino1Терористичните атентати, заплахите от тежки заболявания в Южна Америка и Африка и несигурността в света променят и туристическата картина. Ако доскоро мнозина мечтаеха да гледат замечтано към Айфеловата кула, докато похапват кроасан в Париж или да посетят Октоберфест в Германия, то сега много туристи се отказват от идеята за подобни пътувания. Това обаче не означава, че туризмът по света ще загине. Вместо това нагласите се променят и вече и България е сред атрактивните за посещение места.

В своя статия списание Vogue показва накъде духа вятърът на туризма и посоката е Източна Европа. Дали ще посетите замъка на граф Дракула в Румъния или ще пиете ракия в Босна и Херцеговина – имате много възможности. Ако сред западните туристи градове като Прага и Виена не от вчера привличат внимание, то отскоро и те изглеждат твърде пренаселени за посетителите, които търсят по-различни удоволствия. Затова те се прехвърлят към по-слабо развити държави като Черна гора, Словения и Грузия – нагласа, която ще се засили през 2017-а година, като настроенията отиват дори малко по на Изток. Джак Езон от американската агенция Ovation Vacations работи с много представители на поколенията X и Y. Според него заради страховете, свързани със Зика и терористичните атаки, плановете за пътувания на мнозина през 2016 година са се провалили. Затова днес те се оглеждат за по-малко познати туристически дестинации. Тази мотивация, съчетана с желанието за потапяне в по-различни изживявания, изпращат мнозина в градове като Дубровник, Берлин и Будапеща.

Разходките по река Дунав могат да предложат поглед към столицата на Словакия Братислава, но почитателите на разходките могат да поискат по-скоро да се скитат по китните улици на Стария град. Обиколка из замъка на граф Дракула в Румъния може да бъде съчетана с разходка из Букурещ, където пищното имение на Чаушеску сега е отворено за посетители. Сред предложените страни за посещение е и Полша с градове като Краков, Европейската столица на културата 2016 Вроцлав и Люблин.

Сходни представи споделя и Майкъл Холц – основател и главен изпълнителен директор на нюйоркската туристическа агенция SmartFlyer. Той препоръчва България като дестинация заради процъфтяващата винена индустрия, с което поставя името на страната ни във винената карта наред с по-популярни винени дестинации като Грузия, известна като винен регион. Босна и Херцеговина е място, на което можете да отпиете плодова ракия в унищожения някога от войната град Сараево. Сред другите туристически атракции, които Холц споменава в статията, са османската архитектура в Македония и планината Дайти край албанската столица Тирана.

Задължителни за посещение са Музеят на югославската история и този на Никола тесла в сръбската столица Белград, която е сред другите препоръчани места за американците.

Северно, източните брегове на Балтийско море обещават не по-малко вълнение благодарение на балтийските държави Латвия и Естония. Столицата на Латвия Рига е рай в Ар Нуво, докато естонската столица Талин, популярно пристанище за круизни кораби, е приказен град, който смесва лукса с барока. Интересът към съседните скандинавски държави продължава да се увеличава затова Холц препоръчва на американските туристи да планират престой в Талин през Хелзинки. Той предлага и посещение в Грузия – бившата съветска република, известна с вината си. В столицата Тблилиси можете да се разходите до крепостта Нарикала и Моста на мира.

Запомнете добре начертаната от Vogue карта – това ще са местата, които туристите ще избират през 2017 година. И със сигурност има какво да видят там.

ИЗТОЧНИК: http://www.webcafe.bg – новини

ДАТА: 03.01.2017

http://www.webcafe.bg/lifecafe/gradat/id_590978990_Piyte_vino_v_Bulgaria_a_rakiya_- _v_Bosna

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s