Перник пак става столица на „Сурва“

%d1%81%d1%83%d1%80%d0%b2%d0%b0Перник отново ще защити славата си на европейска столица на маскарадните игри от 27 до 29 януари – тогава в града ще се състои 26-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Събитието е сред най-големите форуми на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света.Провежда се традиционно в Перник през последните петък, събота и неделя на първия месец от новата година.

Обикновено във фестивала участват повече от 6000 души в над 100 маскарадни групи от всички етнографски региони на страната. Както е известно, обичаят „Сурва“, който е в основата на празника, вече е в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

В дните на „Сурва 2017“ Перник се готви да посрещне и десетки хиляди туристи от всички краища на страната и от чужбина, които ценят традициите и древните обичаи. Международният фестивал „Сурва“ е смятан за най-авторитетната в България и на Балканите подобна изява. Той популяризира достигнали до наши дни варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. „Сурва“ е и най- старият фестивал на маскарадните игри в страната ни. Организира се от община Перник, решението за провеждането му е взето през 1965 г., а първото му издание е през януари 1966 г. От 1985 г. фестьт придобива статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). През 2009 г. на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Най-атрактивният акцент в програмата на феста е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. Фестивалът „Сурва“ се провежда под патронажа на Министерството на културата и с неговата подкрепа.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 23

ДАТА: 02.01.2017

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s