Пещерата Божиите очи привлича над 100 хил. годишно

extreme-day-to-prohodna-cave-and-klisuraГеопарк Искър – Панега предлага заслон за над 200 души с огнище и приготвени дърва Пещерата Божиите очи привлича над 100 хил. посетители. Толкова са гостите в община Луковит, а обектът е водещата атракция за района. Това показват данни на местната администрация предоставени на „Монитор“.

Истинското име на пещерата е Проходна, но уникалното са естествените отвори на тавана с еднаква бадемовидна форма, наречени окна. Обектът представлява най-високият пещерен свод в България, който достига 45 м, а дължината й е 262 м. Достъпна е през цялата година, а за посещенията не се плащат такси и не е необходима специална екипировка и водач. Макар че най-предпочитаният сезон за посещения е лятото, при влажно време обаче посетителите може да се натъкнат и на „сълзи“. Мястото е предпочитано и от любители на екстремните спортове.

Най-често това са алпинисти, които изкачват вътрешната част на пещерата. На мястото обаче се провеждат и скокове с бънджи.

Броя посещения и реализирани нощувки са нараснали с близо 30 на сто през последните години, сочи още информацията местната власт. Голямата част от гостите са българи, като чужденците са една около 20% от всички посетители.

През последните десет години Луковит активно прилага политики за развитие на туризма, в резултат на които легловата база в момента наброява 368 легла, за сравнение с 2004 г., когато в района не е имало нито едно работещо място за нощувка. Тази година града получи и награда за най-просперираща община в туризма през 2016 г. от Българската асоциация за ресторантьорство и хотелиерство. Тя е и сред 12-те общини, номинирани в рамките на проект EDEN като отлични туристически дестинации.

Друга забележителност е геопарк Искър – Панега, който представлява екопътека с дължина 8 км. По нея са разположени дървени мостове и платформи над река Златна Панега. Има заслон за над 200 души с огнище и приготвени дърва за ползване, няколко атрактивни беседки, които служат и като площадки за наблюдение на дивата природа. Екопътеката започва от Луковит и стига до „Божиите очи“ в Карлуково. Достъпна е за туристи от различни възрасти, без специална подготовка. Освен емблематичната пещера по дължината на екопътеката се намират и Задънен дол и срутището Струпаница и три по-малки – пещерите Темната дупка, Банковица, Свирчовица. При прехода на геопарка може да се видят още скалните образувания Куклите и водна пещера. Някои от обектите са обявени за природни забележителности с национално значени.

На територията на геопарка се намират скалните църкви „Св. Марина“ и „Св. Григорий“. Икони от 1834 г. на Димитър Зограф могат да се видят в църквата „Успение Богородично“, която се намира близо до края на екопътеката. Храмът е построоен през 16 век, обявена е за народна старина през 1927 г. и национален паметник на културата през 1969 г. Декоративната система следва традиция на изписване, типична за 16-17 век, а иконостасът е от първата половина на 18 век. Повече гости общината очаква още в първите дни на годината, когато по повод Йордановден се организира мъжко хоро. Февруари пък се провежда кукерски празник. Състезание по улов на речна риба е инициатива, по която общината работи за привличане на посетители. То се провежда през лятото по време на Витските празници в с. Ъглен. Очаква се да се превърне в традиционен летен празник, който да привлича както любители на спорта, така и туристи от цялата страна.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 11

ДАТА: 27.12.2016

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s