Курортите с двойни обороти.Най-голямо е увеличението на приходите на Слънчев бряг

Обороphoto_verybig_174066тите на националните курорти нараснаха почти дойно през октомври спрямо същия месец на миналата година. Това сочат официалните данни на Националния статистически институт (НСИ). 

Според информацията им през десетия месец на 2016 г. шестте комплекса са получили малко близо 5,6 млн. лв., докато година по-рано приходите са били малко над 3 млн. лв. Данните на статистиката обхващат курортите, които са обявени за зони с национално значение с решение на Министерския съвет, като това са Албена, Боровец, Пампорово, Златни пясъци, Слънчев бряг, Св. Константин и Елена. Общия брой на туристите, които са били във всички курорти, е близо 42 хил., като те са реализирали повече от 122 хил. нощувки. За сравнение в разглеждания период година по-рано гостите са били малко под 27 хил, а нощувките – 80 хил., показват още данните на статистиката.

Най-голям ръст в оборота се отчита при Слънчев бряг, като той се увеличава с над 160% от 545 хил. лв. отчетени през миналата година до 1,4 млн. лв., получени през октомври 2016 г. Най-голяма част от постъпленията -близо 1,2 млн. лв., са приходите от чужденци. Те са били и по-големият брой от туристите, които са отседнали в курорта, като са реализирали близо 19 хил. от всички 22 хил. нощувки за месеца.

Повече от двойно е и увеличението в приходите на Пампорово. Оборотите на курорта през октомври тази година достигат 288 хил. лв., като същия месец на 2015 г. те са били 133 хил.

С около 90 на сто нарастват и постъпленията през десетия месец на годината на Албена и Боровец. Според данни на НСИ зимният курорт е постигнал приходи от 624 хил. лв., като година по-рано те са били 330 хил. лв. В зимния комплекс обаче по-голяма част от постъпленията са от българи, като едва 164 хил. са постъпленията от чужденци. Те са били 1/5 от всички гости на курорта през десетия месец на 2016 г. Общия брой на чужденците в Боровец през октомври са били 2000, като всички отседнали са достигнали 10 000. Около 30 на сто от нощувките се дължат на почиващите, дошли от други страни, показват още данните на НСИ.

Албена също отчита сериозен ръст в постъпленията спрямо миналата година. През октомври приходите нарастват от 382 хил. лв. на 692 хил. лв. Близо половината или 330 хил. лв. са оставени от чужденци, но разделението при броя на туристите не е със същите стойности. Според статистиката гостите от други държави са 1500 от близо 5300, които са били в курорта през десетия месец на година.

Тенденцията за разделение по равно обаче се запазва при броя на реализирани нощувки от българи и чужденци. Данните на НСИ показват, че обшият брой нощувки е около 15,7 хил., от които 8,6 хил. са от туристи от чужбина. Близо 50 на сто е увеличението на оборота на най-стария морски курорт Златни пясъци. През октомври тази година приходите минават 2 млн. лв., за сметка на година по-рано, когато са били 1,3 млн. лв. Най-голяма част от тях са оставени от чуждестранните посетители – близо 1,9 млн. лв. Туристите от чужбина са били най- много в курорта, като са реализирали и около 85% от нощувките.

Около 10 на сто е ръстът на оборота на Св. Константин и Елена. При него нарастването е от 482 хил. лв. на 531 хил. лв., като малко повече от половината са дошли от чуждестранни туристи. Те са били около 1300 от всички 4300гости на курорта през октомври, като са реализирали малко над 6000 от 14 хил. нощувки за месеца.

ИЗТОЧНИК: в. Монитор, стр. 10

ДАТА: 16.12.2016

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s