През 2017 г.: Варна става европейска младежка столица

Европейска младежка столицаАзербайджанският град Гянджа предава щафетата на морската столица Азербайджанският град Гянджа символично ще предаде ключа на Европейските младежки столици на Варна. Тържественото събитие е планирано за началото на идната седмица, а в него ще участват кметовете на двата града – Иван Портних и Елмар Валиев. От 1 януари 2017 г. Варна официално става Европейска младежка столица. Градът спечели престижната номинация след оспорвана конкуренция с градовете Кашкайш (Португалия), Голуей (Ирландия) и Перуджа (Италия).

„Тази титла е резултат от активните ни млади хора, от позитивна младежка енергия, с която е зареден нашият град. Гордеем се с нашите университети и колежи, в които се обучават над 30 000 студенти. Възпитаници на варненски училища традиционно обират златни медали по международни олимпиади, а талантливите ни спортисти и млади творци печелят световни отличия“, казва кметът Иван Портних. 2017 г. ще бъде голямо предизвикателство, но ние сме мотивирани да докажем, че сме град с младежка енергия не само за една година, допълва той.

Инициативата „Варна – европейска младежка столица“ има за цел да превърне града в привлекателен център за бизнес, обучение и развитие. Фокусът на кандидатурата, с които морската столица спечели титлата, са социалните иновации и предприемачество. Чрез тях ще бъдат развивани проекти за създаване на среда за професионално и кариерно развитие на младите, възможности за стартиращ бизнес и разпространение на неформалното образование. По данни на сдружението „ЕМС 2017“ всеки град, който вече е бил Европейска младежка столица, повишава редица икономически показатели. „В Солун, например, и в Клуж Напока, цифрите сочат около 7% покачване на туристопотока, особено в младежкия сектор. Отчетени са също така значителни приходи в сектора на услугите, регистрирани са нови компании. Със сигурност във Варна очакваме по- голям поток от младежи през идната година. „В момента сме в процес на договаряне с някои от най-големите български фестивали – театрални, джаз, „София филм фест“, за включването им в младежката програма. Обмисля се възможност за съвместен младежки социален продукт между Варна, Нови Сад и Клуж Напока, но той ще се разгърне като концепция през зимните месеци на 2017 година“, заяви Мирчо Христов, изпълнителен директор на сдружение „Варна – европейска младежка столица“. По думите му Варна се очертава като град на иновациите – свидетелство за това са създадените клъстер и акселератор #Varna#Inno8 с участието на Община Варна, фондация Webit и три варненски университета. Очаква се ЕМС да увеличи броя на така наречените градски туристи, които търсят атракции и имат реално отражение върху икономиката под формата на ползване на услуги – транспорт, настаняване, билети за събития. Младите туристи търсят автентични стоки, ръчно произведени или на местни творци. Посещават места, препоръчани им от местни познати, или следват препоръки от апликации за мобилни устройства. Именно създаването и предоставянето на подобни продукти стимулира малкия и средния бизнес в града, добавя Христов.

ИЗТОЧНИК: в. Стандарт, стр. 14

ДАТА: 15.12.2016

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s