Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм прие проект на Декларация от София

img_2906_1Министерството на туризма и ръководителите на делегациите от страни членки на Световната организация по туризъм, представителите на културни и туристически институции, на частния сектор и неправителствени организации, участвали в първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм в българската столица, приеха проект на обща декларация. Тя ще бъде предоставена на всички участници във форума и след техните допълнения в рамките на две седмици ще бъде утвърдена като Декларацията от София.

В документа се подчертава, че туризмът е един от водещите глобални социално-икономически сектори, създаващ възможности за ръст, за опазване на културното наследство и ефективно използване на природните ресурси. Посочено е също, че отрасълът е сред приоритетните сфери за устойчиво развитие на света с хоризонт 2030 г.

Световните цивилизации, и  най-вече тяхната история, фолклор, митове, архитектура и изкуства, са основен фактор за насърчаване на международното сътрудничество в туризма. Декларацията акцентира още, че Генералната асамблея на ООН одобри 2017 г. за Международна година за устойчиво развитие в туризма.

Документът не е правнообвързващ, но очертава основните приоритети и задачи пред туристическата индустрия в краткосрочен и средносрочен план.

В заключителните си думи пред конгреса министър Николина Ангелкова благодари на всички участници и специално на СОТ за оказаното високо доверие към България, че може да организира толкова мащабна проява. Тя подчерта, че това доверие е оценено от нашето правителство особено в година като 2016, която е с рекордни постижения в цялата история на българския туризъм, а също и се навършват 40 години от членството на страната ни в СОТ.

По думите на Николина Ангелкова всяка държава, независимо от големината й, има огромно значение за развитието на международния туризъм. В това отношение България има голям потенциал да засвети със собствена светлина. Бъдещето на България като дестинация е свързано с културно-историческия туризъм, защото добрите истории правят съдържанието на туристическия продукт и само ако познаваме историята си, можем да градим настоящето, акцентира Николина Ангелкова. Този процес е неизменно свързан и с новите технологии, защото всъщност и те са фактор за бъдещето, без което е невъзможна конкурентоспособността.

Българският министър на туризма обобщи работата на конгреса като много конструктивна и успешна и затова предложи той да стане постоянно събитие в календара на СОТ. За това е нужна и политическа воля, допълни тя и посочи, че в България това е налице и именно подобно отношение е поставило сектора сред приоритетните в икономиката ни.

В емоционално обръщение към аудиторията д-р Талеб Рифай очерта няколко важни фактора за успешното развитие на глобалния туризъм – добро управление, създаване на добра история и уважение към собствения народ. Той сравни туристическата индустрия със стадион, който трябва да бъде запълнен с ентусиазирани посетители, милеещи за собствените постижения. Това може да стане само със съвместни усилия и е наша обща отговорност, заключи генералният секретар на СОТ.

В първия Конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, организиран от Министерството на туризма на Р България и Световната организация по туризъм, се включиха над 40 държавни делегации, над 20 министри, заместник-министри и ръководители на туризма от цял свят.

ИЗТОЧНИК: Tourist Media

http://www.touristmedia.info/bg/index.html

https://goo.gl/8mO82D

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s