Най-романтичният град в света загива

Вене%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%86%d0%b8%d1%8fцианците, които все повече намаляват, протестираха, за да привлекат внимание към проблемите на всекидневния си живот, предаде Асошиейтед прес.Стотици местни жители, носещи куфари като символ на масовото изселване от любимия град, кръстосваха Венеция, преминавайки по мостовете над каналите.

За по- малко от век венецианското население се е стопило от 200 хил. до около 55 хил. души. Посочват се някопко фактора, сред които високите цени, движени от туристическия бум, логистиката на снабдяване на град без автомобили, и ерозията на жилищните сгради с изложение към каналите заради плискането на водата.

Сутерените и приземните етажи в голяма част от Венеция често биват наводнявани, когато се покачи нивото на водата (явлението „акуа алта“ или „висока вода“), принуждавайки жителите и посетителите да обуват гумени ботуши и да използват платформи за придвижване. „Венеция губи по 1000 жители всяка година. Опасността е много голяма“, каза Матео Секи, шеф на асоциацията venessia.com, който организира митинга. Секи сравни Венеция с Помпей – запазен римски град, унищожен от вулкана Везувий през 79 г. от н. е.

„Превръщаме се в Помпей – град, в който хората идват да видят и казват, че е великолепен, но никой не живее в него“, каза Секи пред АФП. По думите му венецианците не са против туристите. Право на туристите е да идват да посещават Венеция, но също така право на населението е да бъде в състояние да живее тук.

Предизвикателството е да се съчетаят тези два различни свята.

ИЗТОЧНИК: в. Политика, стр. 14

ДАТА: 18.11.2016

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s