Представиха официално „Дунав Ултра“ 700- километров веломаршрут

На 13 ноември със спbike-route-1ециална презентация официално беше представен 700- километровият веломаршрут по поречието на река Дунав – „Дунав Ултра“. Събитието беше част от провеждащия се фестивал за екстремни приключения „Дни на предизвикателствата“ в София.Маршрутът носи името на река Дунав, тъй като повече от 500 километра от него следват поречието на реката на българска територия. Началото му е във видинското село Куделин, а краят на българското черноморие в района на село Дуранкулак.През последните години веломаршрутът “Дунав Ултра” доби популярност трансформирайки се от лична кампания в родолюбива кауза. Популяризирането му дава възможност за изграждане на цялостна стратегия за развитие на туризъм по поречието на река Дунав. Маркировката на маршрута следва всички най-важни културно-исторически и природни обекти по поречието на реката.

Траекторията му води до всички най-важни стратегически древноримски крепости и градове – Бонония, Рациария, Нове, Сексагинта Приста и Дуросторум. Уникалният древноримски град Улпия Ескус е сред най-интересните чудеса по веломаршрута. Значението и уникалността на древният град и популяризирането му в България и чужбина е сред приоритетите на екипа на „Дунав Ултра“. Консултант относно автентичността на археологическите обекти по веломаршрут е доцент доктор Гергана Кабакчиева от Национален археологически институт при музей на БАН, обясниха от екипа. Сред другите чудеса на веломаршрута са крепостта Баба Вида (гр. Видин), антични крепости Августа (с. Хърлец) и Димум (гр.Белене), Скален манастир (с. Иваново), Рибарска махала (гр.Тутракан), природен резерват „Сребърна“ и Дуранкулашкото езеро. Създателите на маршрута не крият амбициите си да развиват проекта така, че в недалечно бъдеще той да бъде сред най-посещаваните велодестинации в Европа. „Интересът към него ще доведе до популяризирането на района, до развитието на туризма в държавата, давайки възможност за реализиране на приходи в над 80 населени места (градове и села), през които преминава “Дунав Ултра“ – казва Борис Бегъмов, създател на веломаршрута.

През последните няколко години веломаршрутът „Дунав Ултра“ нашумя с кампании – уникални спортни изпитания и фейсбук риалитита в негова подкрепа и в подкрепа на Дунавския регион. През 2015-та година двама български колоездачи изминаха разстоянието на веломаршрута – 682 км в рамките на 45 часа, карайки велосипеди без скорости. През 2016 г. пък, трима атлети-аматьори успяха да преодолеят дистанцията за под 48 часа бягайки 40 км и с велосипед 642 км.Преди и по време на изпитанието през 2016-та година снимачен екип засне най-интересните моменти за създаването на документален филм, посветен на Дунавския регион. Трейлърът към продукцията с режисьори Траян Велев и Ваня Богданова беше официално представен по време на „Дни на предизвикателствата“, а неговата премиера в Интернет ще бъде на 22 ноември.

ИЗТОЧНИК: E-novinar.com
ДАТА: 15.11.2016
http://e-novinar.com/news/5153864.html

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s