Красотата на България – разходка из Новозагорския край с ВИП-Сливен

potopena2„ВИП – Сливен“ ООД е агенция, която предлага туристически пакети до различни дестинации, както в България, така и в чужбина. В едно интервю по покана на Дарик радио, собственикът и управител на „ВИП-Сливен“ООД Христо Янев и Нели Илиева споделят в рубриката Красотите на България.

Новозагорският край става все по-привлекателна туристическа дестинация със своите природни и културни забележителности.

Тракийско светилище на слънцето, язовир Жребчево, манастир „Свети Атанасий Велики“, село Златна ливада са само част от маршрутите в региона.

Нова Загора като цяло е недостатъчно развита туристическа дестинация.

Карановската могила в „100-те национални туристически обекта”

каранова могила

Интересен обект тук е Карановската селищна могила. Тя е разположена в близост до село Караново. Могилата е изключително стара и по размери се отличава като най-мащабната на територията на Европа. Тя е била населявана преди повече от 3000 години. Тук са открити медицински приспособления, бойни оръжия, златни и сребърни накити, глинени стомни и стъклени съдове.

Интересен факт е, че туристите могат да видят на място всички пластове от различните епохи. Карановската селищна могила не е включена в българските учебници, но за сметка на това е много популярна в чужбина и търсена туристическа дестинация.

Друг забележителен обект е Източната могила. Характерното за нея е, че там е открито изключително богато ритуално погребение. Намерена е колесница на тракийски аристократ от 1 век след Христа. Това произведение на изкуството е на 18 века и е единственото от този вид в света. Апликацията на задната част е декоративна пластина от три вида метал – мед, сребро и платина. Ловното куче на аристократа е погребано встрани от колесницата с конете на специален подиум. В гроба му са намерени златни пръстени, монети, оръжие, предмети за бита, изключително фина изработка на стъклен ритон, две сребърни чаши с позлата, сребърна лъжица и други вещи, останали непокътнати след трупоизгарянето и необходими за задгробния живот, според вярванията на траките.

Източна селищна могила

Не може да не се спомене и Тракийското селище на слънцето. То представлява надгробна могила, част от могилен некропол. Намира се в землището на село Еленово. Състои се от каменни блокове, подредени в кръг, от което днес са останали само руини. Част е от селище, което датира от ранната бронзова епоха – 4000 г. пр. Хр.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1578406

за да чуете интервюто –>http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1578406

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s