2,7 млн. лв. са инвестирани от ОПРР в обновяването на археологически резерват Деултум

 

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, кметът на община Средец Иван Жабов и кметът на Бургас Димитър Николов откриха вчера обновения археологически резерват „Деултум”.

По проект „Деултум – врата към загадъчната Странджа”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, е обновен сградният фонд на комплекса и прилежащата му инфраструктура, изграден е Лапидариум, подобрен е достъпът за туристи, включително и за хора с увреждания. Като част от проекта е създадена също керамична площадка за участие на посетителите в първичната обработка на керамичните фрагменти от археологическите разкопки. Изградени са реставрационна и виртуална зала, изложбени помещения, библиотека с читалня, работилница за моделиране на антични предмети от глина, учебна стая „Антична” и стаи за представяне на биоразнообразието в района „Via Pontika”. За подобряване на качеството на цялостния туристически продукт в рамките на проекта са обучени професионални екскурзоводи и аниматори.

Инвестицията в този проект е 2,7 млн. лв., но не вложената сума е важна, а ефектите, които очакваме да постигнем, – повишаване на броя на туристите до 22,5 хиляди, 40% увеличение на настаняването, повишаване на заетостта, заяви при откриването зам.-министър Деница Николова.

Туристическият обект се намира близо до село Дебелт, община Средец. С решение на Министерския съвет от 1988 паметникът на културата е обявен за Национален археологически резерват, а през 2007 получава знак на Европейско културно наследство.

И през настоящия програмен период община Средец ще има възможност да кандидатства за финансиране на туристически обекти, като финансирането ще се осъществява частично като безвъзмездна финансова помощ и нисколихвени кредити. Предвижда се процедурата за финансиране на туристически атракции да бъде открита през м. декември т. г.

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s