НЕПОЗНАТАТА ИНДИЯ СЕ РАЗКРИВА В СЛИВЕН!

Plakat 50 x 70_Sliven
ПОСОЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА ИНДИЯ, ИНДИЙСКИЯТ СЪВЕТ ЗА КУЛТУРНИ ВРЪЗКИ, ИНДОЛОГИЧЕСКА ФОНДАЦИЯ „ИЗТОК-ЗАПАД“ И ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ“ ВИ ПРЕДСТАВЯТ ФОТОИЗЛОЖБА „РЕЛИГИИТЕ В ИНДИЯ“, ФОТОГРАФИИ НА ШРИ АМИТ МЕХРА.
ОТКРИВАНЕ 31.03.2016 г. ( ЧЕТВЪРТЪК) ОТ 17:30 ЧАСА

Амит Мехра е един от водещите фотографи в Индия и през последните двадесет години работи в областта на архитектурната, рекламната и документалната фотография. Сътрудничил е на редица международни агенции и издания, сред които Time, Der Spiegel, Elle, Elle Décor, Architectural Digest Condensate, Gallerie и National Geographic.
Негови снимки са участвали в изложби в Ню Йорк, Лондон, Токио, Мадрид, Мелбърн, Дака, Делхи и Мумбай. Фотографии на Мехра са включени в постоянната сбирка на фондация „Габарон“ в Испания и на музея „Сагамихара“ в Япония.
Книгата му India, A Timeless Celebration печели престижната награда „Най-добър фотограф на годината – Азия“ на музея „Сагамихара“, Япония.
Най-новата му книга Kashmir е посрещната възторжено заради безпощадния и дълбоко личен поглед на автора към региона. Амит Мехра активно обучава млади фотографи и в момента работи над две нови фотокниги: Sufis: Messengers of Peace и Roznaama.
Индия притежава изумителни по своето разнообразие и екзотичност
забележителности, хора и култура. Огромната географска пъстрота на Индия приютява прелестите на многобройни светове, които могат да бъдат преживяни по нейните ширини: от спиращите дъха планини със заснежени върхове и опияняващите борови гори до тропическото очарование на дълги плажове, галени от вълните, и окъпаното в слънце вълшебство на пясъчните дюни в пустинята Тар. Обхванала цялата гама на духовността – от фината, дълбоко вкоренена мистичност до жизнената будност, струяща от нейните храмово-архитектурни чудеса – Индия представлява настроението и посоката на осъзнаването на мигa.
Изложбата е пъстра мозайка на различните религии в Индия – многолики като самата страна. Тя отразява изконния индийски дух на празника, превърнал цивилизацията на субконтинента в уникално световно явление.
Различните религии, изповядвани пламенно и всеотдайно, и техните празници са скъпоценните камъни в короната на индийската култура. Тържествата са ежегодна интерлюдия в светската рутина на бита, а ярката им жизненост подсилва уханието на всеки сезон. Точно както по време на Холи, пролетния празник на цветовете, честван в цяла Индия от всички религии, хората попиват всички багри и ликуват в единение без граници.
Всяка религия добавя нови празници, всяка е тържество на изобилието от богати традиции, спазвани от незапомнени времена. Суфийските светци например имат многобройни последователи и сред хиндуистите, и сред мюсюлманите в цялата страна. Суфизмът прославя не само живота, но и смъртта, защото тя е сливане с върховната вездесъща сила… Пореден повод за празник!
И това не е всичко! Боговете и богините, светиите и пророците, славните исторически събития – всичко намира проява в пъстротата на празничните тържества.
Макар и чествани различно в различните райони на страната, празниците демонстрират вечната хармония на духа на секуларизма. Новите дрехи, танците, музиката и ритуалите – всичко ускорява празничния ритъм!
Време е за молитва, за шествие и за грандиозно зрелище… време е да ликуваме в ПРОСЛАВА НА ЖИВОТА!
Източник: http://art-gallery.sliven.net/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s