КУКЕРЛАНДИЯ идва по-зрелищна от всякога

304A5FD944D1-11

 

От днес картата на маскарадна България отново е събрана в една гореща точка – XVІІ Международен маскараден фестивал – „Кукерландия – 2016“. Хиляди страшилища – от Разлог до Варна, от Бургас до Кюстендил и от Ивайловград до Силистра прииждат в Ямбол за пищното кукерско сборище.
Кукерландия – „Ямбол 2016“ идва ще продължи четири последователни дни – до неделята, 28 февруари.

Рекорден брой участници и цели 16 нови групи предвещават невиждано досега зрелище в кулминационните дни 27 и 28 февруари. Общо 72 са участващите в „Кукерландия“ групи. Девет от тях представят детската „Кукерландия“.

Състезателното дефиле на големите в съботния и неделния ден се допълва от  чуждестранни групи от Сърбия, Македония, Турция, Румъния, Молдова и Русия. За първи път на „Кукерландия“ ще видим и танц на китайски дракон, представен от състава към Института „Конфуций“ – гр. Велико Търново.

Територията на фестивала и тази година ще бъде Градският парк, превърнат в „Кукерград“. Нови артистични инсталации, допълнителни атракции и пъстър празничен базар ще носят знака на най-впечатляващия ямболски фестивал.

Организатори на „Кукерландия 2016“ са община Ямбол и община „Тунджа“. Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерство на културата и с медийното партньорство на Българската национална телевизия, „Радио 999“ и „Диана ТВ“.

Над 400 фотографии се конкурираха в тазгодишното издание на традиционния Международен фотоконкурс „Кукерландия”. Най-добрите 40 творби ще участват в изложбата, откривана на 27 февруари в 13.00 часа  в Художествена галерия „Жорж Папазов”. Тогава ще бъде и награждаването на отличените майстори на обектива.

Съпътстваща на фотоизложбата ще бъде експозицията „Маскарад” с творби – дърворезба, графика и живопис, от творческите фондове на ХГ „Жорж Папазов” и Софийска градска художествена галерия.

Още една фотографска изложба провокира гостите на „Кукерландия“ – „Любомир Сергеев – Избрано“. Авторът е член на фотографското жури в конкурса „Кукерландия“ и е един от кумирите в българската фотография. Носител е на най-престижната световна награда „Статуетката Виктория“. Откриването на експозицията ще бъде на 26 февруари, петък, в 17.30 часа в ХГ „Жорж Папазов”

„Кукерландия” стартира на 25 февруари с карнавално шествие на кукери и маскирани по улиците на Ямбол и в Градския парк. Началото е в 17.30 часа. Шествието ще тръгне от площадното пространство пред община Ямбол и ще се движи по ул. „Г. С. Раковски”, ул. „Цар Освободител”, до Кукерград в Градския парк. Процесията и този път ще включва гигантските маски – един от символите на ямболския фестивал.

Програмата продължава с празника Сирни Заговезни – пресъздаване традициите на обичая с прескачане на огън, „хамкане” с халва, мятане на огнени стрели. Празничното настроение ще допълват фолклорна програма, похапване от гигантска баница и вкусна халва, предоставени от местни фирми. Мястото е бившият „Ален мак” в парка, часът е 18.00.

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s