VIII Фестивал на българското кино ще се проведе от 11 до 17 февруари 2016 г. в Прага

festБългарският културен институт в Прага и българското посолство организират 8-и Фестивал на българското кино. От 11 до 17 февруари 2016 г. почитателите на филмовото изкуството в чешката столица ще имат възможност да гледат някои от най-стойностните, награждавани, обсъждани и харесвани актуални български игрални и документални филми. Нов акцент в програмата ще бъде представянето на емблематични заглавия от нашето съвременно късометражно кино – Кратка филмова вечер.

Съорганизатори на фестивала са Изпълнителна агенция „Национален филмов център”, Представителството на ЕК в Чехия и кино „Луцерна” в Прага. Филмите ще бъдат прожектирани в кино „Луцерна” и в залата на Европейския дом – Представителството на ЕК в Чехия.

Фестивалът е под патронажа на министъра на културата на Република Чехия Даниел Херман и на министъра на културата на Република България Вежди Рашидов.

Селекцията на фестивалната програма е направена с помощта на експерти от Института за документално кино и кино „Луцерна” в Прага. За привличане на максимално широка аудитория наред с английските титри Българският културен институт осигури превода и субтитрирането на чешки език на всички филмови заглавия.

Съпътстващата фестивална програма предвижда срещи и дискусии с режисьорите Петър Вълчанов и Андрей Хадживасилев. Три великолепни актриси, характеризиращи различни етапи от развитието на българското кино – Маргита Гошева, Стефка Янорова и обичаната от няколко поколения зрители Татяна Лолова, ще бъдат специални гости на събитието.

Фестивалната атмосфера ще бъде обогатена и с творби на известния композитор и автор на филмова и театрална музика Петър Дундаков.

В деня преди откриването и по време на фестивала в пасажа на културния център „Луцерна” в центъра на Прага публиката ще бъде изкушена да дегустира и някои от най-добрите български вина, ще се запознае и с екологични продукти от маслодайна българска роза. Събитието „Вино и рози от България” за втора поредна година е част от съпътстващата програма и привлича нови приятели на Фестивала на българското кино в чешката столица.

Наред с филмовата програма фестивалът ще бъде съпътстван и от две изложби. От 26 януари в продължение на месец в Европейския дом е изложена живописната експозиция „Български фолклорни мотиви” на художника Петя Илиева.

Фестивалът ще бъде обогатен по неповторим начин и от изложбата „Обичам този филм” – проект на платформата за плакатно изкуство plakatkombinat.com. На 4 фeвруари 2016 г. в галерията на Българския културен институт ще бъдат представени авторски плакати на любими български филми, а от 11 февруари в кафе-галерията на кино „Луцерна” ще бъдат изложени и плакати на шедьоври от световната кинематография.

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s