Ползотворна 2015 за АИР „Боженци“

DSC02289Изпратихме една ползотворна и много успешна за институцията година. Запазената автентична възрожденска обстановка, музейните експозиции, културния календар, който реализира музея, както и добрите условия за настаняване в къщите за гости провокираха засилен интерес към АИР „Боженци“.

През изминалата година посетителите на резервата и музейните обекти са се увеличили с около 10%. Около 34 хиляди са туристите, които посетиха резервата, което го превръща в най-посещаваният туристически обект в община Габрово след АЕК „Етър“ и Дома на хумора и сатирата. Една четвърт от туристите посещават и музейните обекти.

През изминалата година културния ни календар беше богат и включваше възстановки на народни обичаи и фолклорни концерти. Гостуваха ни ФА „Загоре“, ДФА „Габровче“, ФА „Сивек“. Включихме се в първите Европейски дни на художествените занаяти в България в партньорство с РСО „Централна Стара планина“. Бяха заснети три филма за Боженци – възстановка на Благовещение, Европейските дни на художествените занаяти и репортаж популяризиращ музея и резервата като интересна дестинация. Продължихме да работим и с децата. Музейните специалисти разработиха познавателна игра за деца на възраст между 6 и 12 г., с която АИР „Боженци“ се включи в дейностите на организираната от Община Габрово Лятна академия. По традиция за най-малките имаше куклен театър в дните около 1 юни, а в началото на лятото се проведе 29 –ти Национален детски пленер „Сбъдната приказка“. Изложба с подбрани творби гостува в Плевен и Русе и се радва на голям интерес.

През 2016 г. отново ще има фолклорни концерти на различни ансамбли. За празниците през септември сме поканили ФА „Тракия“. Още през първите дни на април ще бъдем домакини за втори път на Европейските дни на художествените занаяти, отново в партньорство с РСО „Централна Стара планина“. Националният детски пленер „Сбъдната приказка“ ще събере деца от цялата страна за 30-ти път. За децата отново ще има куклен театър на открито и нови познавателни игри. В изложбените зали ще гостуват четири нови изложби. През тази година ще се постараем и да изненадваме гостите си със събития извън календара ни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s