Ямбол се готви за най-голямото кукерско сборище

kukeriОт 25 до 28 февруари Ямбол отново ще бъде „земя на кукерите“ със 17-ото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. От вчера стартира приемането на заявки за участие на групи от страната и чужбина. Централното събитието на фестивала – Състезателното дефиле на кукери и маскирани – ще бъде отново в два последователни дни – на 27 и 28 февруари. Традиционно, в „Кукерландия“ се очаква да се включат хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци, песяци, кукове и др., буквално от всички краища на България, както и маскарадни групи от чужбина.

Ямболският кукерски фестивал е кулминацията на емблематичните за региона кукерски традиции, свързани с посрещането на пролетта и ритуалите за плодородие. Провежда се всяка година в края на февруари или началото на март, около Сирни заговезни. Сред отличителните черти на „Кукерландия“ е стремежът към съхраняване и пресъздаване автентичността на маскарадните традиции. Затова и в конкурсната програма се отличават групите, които в най-пълна степен представят самобитността на обичаите. Когато в Ямбол се говори за кукерско шоу, става дума за представяне на традицията в цялото й многообразие и пълнокръвен живот, който е факт и днес, без самоцелното натрупване на атракции, неприсъщи за маскарадните игри. Едновременно с това „Кукерландия“ предлага интригуващи съпътстващи събития, които допълват фестивала като едино от най-зрелищните събития в националния културен календар.

Организатори на Международния маскараден „Кукерландия“ са община Ямбол и община „Тунджа“.

Подробна информация за фестивала, регламентът за участие и формуляр на заявка са качени на сайта на община Ямбол: http://www.yambol.bg.

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s