Олег Сафонов: Ще се радваме, ако повече руски граждани изберат България за своята почивка

rusЩе се радваме, ако повече руски туристи сега предпочетат България за своята почивка, тъй като вашата страна е една добра възможност. Това каза ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов по време на срещата си с министъра на туризма на Република България Николина Ангелкова. Двамата се срещнаха в Москва по инициатива на българския министър.

„Ние сме амбицирани да предложим най-добрите условия за руските туристи. Продължаваме да проучваме всички възможности за предлагането на допълнителни облекчения при издаването на визи, в това число и с откриването на още изнесени визови центрове“, припомни министър Ангелкова. Тя се ангажира да продължи диалога с Министерството на външните работи в тази посока и припомни, че през изминалата година Министерството на туризма преведе средства от своя бюджет, за да обезпечи дейността на консулските служби в Руската федерация. Така в момента визи се издават в 21 изнесени визови центрове, като времето за издаване на необходимите документи е ускорено максимално.

Министър Ангелкова и нейният колега Олег Сaфонов се обединиха около мнението, че проведената през ноември българо-руска кръгла маса в София е дала много добри резултати и е била силен знак, че туристическият бизнес от двете страни може да си сътрудничи много добре, а туристопотокът да се увеличи. В тази връзка през февруари догодина се планира да бъде проведена реципрочна кръгла маса в Москва. „Българският бизнес има готовност и желание да участва в подобно събитие“, подчерта Николина Ангелкова. Договорено бе и по време на международното туристическо изложение в Москва през март да бъде организирана и още една B2B среща между България и Русия за насърчаване на детския туризъм.

Очаква се в края на януари в България да се проведе и междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, за която Олег Сафонов да пристигне в България. В тази връзка бе взето решение един от дните да бъде посветен на обсъждане на двустранните отношения в сферата на туризма и мерки за насърчаване на туристопотока.

Сред другите теми по време на срещата бе и съвместна работа за разкриване на специализиран кол център в България, който да дава актуална информация на руските туристи. Двете страни се ангажираха да проучат възможностите за реализиране на подобен проект и да подновят разговорите в най-кратки срокове.

В рамките на визитата си министър Ангелкова се срещна и разговаря и с Владимир Черников, ръководител на Департамента за национална политика, междурегионални връзки и туризъм на град Москва, както и първия му заместник Сергей Шпилко, който е и президент на Руския съюз на туриндустрията. Бяха проведени и срещи с ръководството на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). По време на разговорите бяха обсъдени широк кръг от въпроси и набелязана програма с конкретни мерки за по-нататъшното сътрудничество в сферата на туризма между двете страни.

Източник: Tourist Media

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s