Русе получи приза за Европейски град на спорта

ruseРусе бе определен за Европейски град на спорта по време на годишната среща на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта – АСЕS Europe, която се проведе в Брюксел. Удостоверението на Русе за Европейски град на спорта бе връчено на кмета Пламен Стоилов лично от президента на ACES Europe Джан Франческо Лупатели по време на тържествена церемония в една от залите на Европейския парламент. Кметът Пламен Стоилов благодари за признанието и изказа надеждата си титлата да бъде стимул градът да стане „още по-спортен“ през следващата година. „За Русе е чест да е Европейски град на спорта през 2016-а. Това е награда за града, за спортните клубове, за деятелите и за всички, които допринесоха да спечелим титлата. Уверявам ви, че Русе ще продължи да се утвърждава като регионален и национален спортен център“, заяви кметът Стоилов по време на церемонията в Европейския парламент и поздрави колегите си от други градове и столици, които се поздравиха с титлата.

Всяка година Асоциацията на европейските градове и столици на спорта определя градовете, които да бъдат удостоени с почетното звание. Изборът е базиран на възможностите и намеренията на дадено населено място, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Същевременно стана ясно, че Анатоли Илиев е избран за член на Управителния съвет на ACES Europe, организацията която определя спортните столици, градове и селища на континента. Илиев, който е секретар на Оргкомитета на София 2018 – Европейска столица на спорта, е получил мандат за 5 години и е първият българин с подобно високо признание в една от най-престижните континентални спортни структури. Той ще е един от седмината членове на Управителния борд, които през идните години ще определят основните насоки по отношение на спорта на територията на континента.

В Брюксел екип на Организационния комитет на София 2018 презентира пред ACES своята дейност през първата година от кампанията. Специален 3-минутен клип бе представен пред многобройната аудитория, като в него кметът на София Йорданка Фандъкова отправи тв послания и изтъкна основните приоритети на градската управа по отношение на спорта, като отбеляза че най-важната цел на кампанията се съдържа в мотото „Спорт близо до дома“.

През месец юни, по време на откриването на „Булстрад Арена“, стана ясно, че Русе ще бъде „Европейски град на спорта“ през 2016 г., което е една изключителна възможност за града да утвърди и развие масовия спорт, но е и огромна отговорност за създаване на условия за активно участие в спортна дейност, привличане на нови инвестиции и инфраструктурни проекти.

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s