Международна кръгла маса по темата за опазването на новоразкрити археологически паметници ще се проведе в София

arh pamНа 10 ноември /вторник/ от 9:00 ч. в Националния археологически институт с музей към БАН (гр. София , ул. „Съборна” 2,) заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова ще открие колоквиум и международна кръгла маса на тема: „Съвременни методи за опазване на новоразкрити археологически структури. Аварийна консервация, защитни покрития, исторически климат и вторично засипване на археологически паметници”. Събитието, което е част от инициативите, посветени на 70-годишнината на ЮНЕСКО, е финансирано по „Програма за участие” на световната организация и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България, както и със съдействието на: Националния институт за недвижимо културно наследство, Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ), Италианския културен институт в България и Регионалния Исторически музей в гр. Хасково.

Събитията, включени в програмата, ще се проведат от 10 до 12 ноември 2015 г. в Заседателната зала на НАИМ, София, пл. „Атанас Буров” № 1 (срещу Президентството).

За лектори на колоквиума са поканени: д-р Стефано Де Каро, директор на Международен център за изследване на консервацията и реставрацията на културни ценности (ICCROM), Италия; д-р Мария Кончета Лауренти и д-р Джована Де Палма, Висш институт по консервация и реставрация, Италия; д-р Роберто Нарди, директор на Център за археологическа консервация, Италия; д-р Барбара Давиде, директор на Център за подводна археология, Италия; проф. д-р Дарио Камуфо, почетен директор на Националния научен съвет, Институт за атмосферни науки и климат, Италия; д-р Стефания Хлувераки, Технологичен образователен институт, Гърция; д-р Томас Уоршайт, лаборатория ‘LBW-Bioconsult’, Германия.

На кръглата маса ще бъдат засегнати теми като консервацията и реставрацията на Помпей, микробиологията в археологията, опазване на подводни археологически обекти, консервация на архитектурните останки, съвременни методи на археологическа консервация и др.

За лекторите в колоквиума е организирано посещение на Тракийската гробница край село Александрово и музейния център „Тракийско изкуство в Източните Родопи”.

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s