Испански експерти по праистория изследваха рисунките в Магурата

magurataПриключи посещението у нас на г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага – директор на Националния музей и изследователски център “Алтамира” (Испания), и на неговия заместник г-жа Пилар Фатас Монфорте. Експертите по праистория от Алтамира прекараха четири дни в България по покана на министъра на културата Вежди Рашидов, като основната им задача се състоеше в обстойно изследване на прочутите скални рисунки в пещера Магурата във връзка с изготвянето на документацията по номинацията за вписването им в Списъка на ЮНЕСКО.

Испанските експерти прекараха близо четири часа в пещерата в заснемане и изследване на скалните рисунки, като се запознаха и с направените до момента теренни археологически проучвания. Експертите бяха изключително впечатлени от скалните рисунки в Магурата, но подчертаха, че предстои още много работа по изготвянето на прецизна и мотивирана документация. Като един от основните проблеми към момента те определиха липсата на каталог с цялостно научно изследване и описание на всяка една от праисторическите сцени и фигури в пещерата.

Испанските експерти имаха работна среща и със заместник-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова, както и с г-жа Мария Донска, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, и с експерти от Министерството на културата, на която се обсъдиха подробности около процедурата за номинирането на скалните рисунки от Магурата за вписване в списъка на ЮНЕСКО. Те подчертаха важността на изготвянето и на цялостен план за действие, който да бъде изпълняван поетапно, като за реализирането му следва да бъдат привлечени експерти от различни научни сфери – археолози, реставратори, геодезисти, биолози и т.н. Очаква се окончателното становище с резултатите и препоръките да бъде изготвено и предоставено от г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага и г-жа Пилар Фатас Монфорте до средата на месец декември 2015 г.

При престоя си в България испанските експерти проведоха срещи и с проф. Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей, с доц. д-р Христо Попов – заместник-директор на НАИМ при БАН, с арх. Даниела Джуркова, директор на НИНКН, както и с експерти от двете институции. Експертите от Алтамира посетиха и Боянската църква, от която също не скриха възхищението си.

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s