Дигитализираме културно наследство с европейски средства

rogozМинистерството на културата реализира в момента Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, финансирана с 14 милиона евро от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и с 2.4 милиона лева национално съфинансиране. Европейските средства се осигуряват от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

По Програмата има одобрени 33 проекта. Част от тях са за цифровизация и създаване на електронни регистри на материалното и нематериалното културно наследство. С реализацията им ще се дигитализира културно наследство в Пловдив, културно-историческо наследство на академичната общност във Варна, богатството на библиотеки, музеи и галерии в Северна и Централна България, фондът на общинския исторически музей в Тутракан, най-ранните тракийски мегалитни гробници и култови комплекси в Тополовград, движимо културно наследство в Долината на тракийските царе и др.

Друга част от проектите по Програма БГ08 са свързани с консервация, реставрация и социализация на различни археологически и природни обекти в България, както и с осигуряване на достъп до културното наследство във Видин, Поморие, Димитровград, Кърджали, Павликени, Своге, София, Велико Търново.

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s